НОВИНИ

Американският вицепрезидент Джо Байдън в Сърбия и Косово

Съединените щати не очакват от Сърбия да избира между Русия и Вашингтон - декларира американският вицепрезидент Джо Байдън. Той беше в Белград, след което и в Прищина. И в двете столици Байдън подчерта, че е важно Сърбия и Косово да нормализират отношенията си.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:17, 17.08.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Около 300 сръбски ултранационалисти протестираха срещу посещението на Байдън с викове "Гласувайте за Тръмп". Но привържениците на Сръбската радикална партия на Шешел не успяха да помрачат топлия прием на Байдън, който беше посрещнат с хляб и сол и наречен от премиера Вучич приятел на Сърбия. Вицепрезидентът направи емоционално обръщение към сърбите по една от най- болезнените за тях теми.

Джо Байдън, вицепрезидент на САЩ: Бих искал да изкажа своите съболезнования на семействата на тези, изгубили живота си по време на войните през 90 - те години, включително и в резултат на натовските въздушни удари.

При натовските бомбардировки през 1999 година загинаха 2500 цивилни сърби. Две теми доминираха разговорите на Байдън и в Белград, и в Прищина - поддържането на добър диалог между двете столици и европейската интеграция на Сърбия и Косово.

В Прищина Байдън стъпи за втори път, първият беше през 2009 - та, година след обявяването на независимостта на Косово. В профила си във Фейсбук президентът Хашим Тачи написа, че стратегическото партньорство със Съединенита щати е позволило на Косово да стане държава. Байдън припомни, че американската помощ за косово е 2 млрд. долара, но подчерта, че Прищина ще изгуби подкрепата на Вашингтон, ако е работи за добросъседски отношения със Сърбия и Черна гора. След улиците "Бил Клинтън", "Джордж Буш" и "Уесли Кларк", пътят към американската военна база "Бондстийл " вече ще носи името на покойния син на вицепрезидента - Бо Байдън, който почина от рак.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има задържан за измамите с домашни кучета
Има задържан за измамите с домашни кучета
Високи нива на фосфор са причина за масовото измиране на рибата в река Караагач
Високи нива на фосфор са причина за масовото измиране на рибата в река Караагач