НОВИНИ

Ансамбъл "Изворче" празнува 55-годишен юбилей

Първият у нас детско-юношески фолклорен ансамбъл става на 55 години. Децата от „Изворче” ще отбележат юбилея с два концерта в София. За предизвикателствата, през които е преминал ансамбълът от 1961-ва досега и изненадите, които готви „Изворче” за почитателите си разказваме в следващия репортаж.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
09:37, 13.06.2016
8085
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Още при създаванeто на „Изворче” през 1961 основателят Михаил Букуирещлиев е изправен пред голямо предизвикателство - да създаде репертоар за ансамбъла. Причината - по онова време фолклорни изпълнения подходящи за деца не е имало, разказва дъщерята на Букурещлиев, като днес е диригент на хора на "Изворче".

Петя Букурещлиева - диригент на хора при ДЮФА "Изворче": До тогава е имало детски народни хорове, но ансамбъл като такъв в България - детски все още не е съществувал. Било им е трудно наистина да се убедят хората,че в София, в центъра на столицата децата ще пеят народни песни.

Букурещлиев работи с Филип Кутев и Михаил Йорданов привлича много музиканти и хореографи и успява да наложи ансамбъла.

55 години по-късно "Изворче" продължава да привлича деца и юноши от цяла София и да възпитава у трях традициите на българския фолклор.

Ирина Данова: Българския фолклор е доста впечатляващ и имах много голямо желание да се включа в някой по-голям ансамбъл и когато ги видях тях това беше правилното място.
Мартин Славов: Вдъхновение, радост ми дава, когато съм на сцената ме изпълва с енергия. Всичките хора, които се наслаждаваме на народните танци.

На 55 екипът на "Изворче" продължава да се развива с нови попълнения и хореография, за да защити името си на първия детско-юношески фолклорен ансамбъл в България.

доц. Красимир Петров - художествен консултант на ДЮФА "Изворче": Повече автори в областта на песните и на танците са ангажирани в програмата на ансамбъл "Изворче". Това е голямата промяна в този смисъл и се надява, че концерта тази година ще мине на едно много високо художествено ниво.

Билетите за двата концерта са на привършване. Екипът на "Изворче" обещава да представи музика и танци от всички краища на България и да покаже и малките и големите таланти на ансамбъла. Спектаклите са на 18 юни в зала 11 на НДК и на 20 юни в залата на дома на транспортния работник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последните минути на жертвите в клуба в Орландо
Последните минути на жертвите в клуба в Орландо
Апарати за електронно таксуване в синята зона на Пловдив
Апарати за електронно таксуване в синята зона на Пловдив