НОВИНИ

Австрия тренира защита на границата заради миграционните разпри в Германия

В Австрия полицаи и военни тренираха защита на границата в случай на бежански натиск. Аргументът - имиграционните разпри в Германия, въпреки че броят на търсещите убежище остава малък. А в Берлин, заради клатещата се партийна коалиция, управляващите заседават за миграционната политика. В коментар за обществената телевизия ARD журналист призова Меркел да "освободи канцлерството".

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
19:11, 26.06.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Стотици бежанци натискат от словенска страна австрийската граница. Когато се стига до ескалация, 600 полицаи и 200 войници обкръжават граничния пункт. Мигрантите са отблъснати.

С кадрите от днешното учение австрийското правителство сигнализира, че есента на 2015 г. няма да се повтори. Журналисти от Словения и Германия критикуваха шоу-характера на учението.

Херберт Кикл, вътрешен министър на Австрия: Мисля че словенските служби за сигурност не гледат така на нещата. Да се радваме, че положението е под контрол.
;

В Германия кризата сред консерваторите стига толкова далеч, че партньорът им - социалдемократите, поиска извънреден коалиционен съвет.

Раздорът се разгаря заради въпроса може ли Германия да отблъсква от границите си бежанци, регистрирани преди това в друга европейска държава. Целта на заседанието сега е вътрешнопартийните крамоли да не прерастнат в правителствен крах.

Кореспондентът на обществената телевизия ARD в Брюксел изненада с остър коментар за стила на канцлера.

Малте Пийпер, кореспондент на ARD в Брюксел: Подложена на натиск, Меркел дори одобрява разделянето на ЕС, избутва източноевропейците в ъгъла, позволява им да се налагат и иска да ги принуди да бъдат солидарни и да приемат бежанци. Представете си, какво би се случило, ако с Германия така се подхождаше!

Заради липса на такт журналистът призовава Меркел: Изчистете канцлерството за наследник, чието име не е така обременено като Вашето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София става дигитална столица на Европа с десетото издание на Webit
София става дигитална столица на Европа с десетото издание на Webit
Борисов обеща 1500 лв. средна  и 650 лв. минимална заплата до края на мандата
Борисов обеща 1500 лв. средна и 650 лв. минимална заплата до края на мандата