НОВИНИ

Болшой театър и "Метрополитън" ще поставят съвместно три опери

Болшой театър в Москва и "Метрополитън" в Ню Йорк обявиха, че възнамеряват да продуцират съвместно три оперни постановки, предаде Франс прес. Става въпрос за безпрецедентно творческо сътрудничество на фона на обтегнатите отношения между Русия и САЩ.

bnt avatar logo
от БТА
10:57, 10.10.2017
Чете се за: 00:49 мин.
Още
болшой театър метрополитън поставят съвместно три опери

Оперите "Аида" от Верди, "Саломе" от Щраус и "Лоенгрин" от Вагнер ще бъдат програмирани между 2019 г. и 2022 г. в Ню Йорк и Москва, заявиха на съвместна пресконференция в руската столица директорът на Болшой театър Владимир Урин и директорът на операта "Метрополитън" Питър Гелб.

Звездата на операта "Метрополитън", певицата Анна Нетребко бе избрана за изпълнителка на главната роля в постановките "Аида" и "Саломе". Тя ще се превъплъти също в образа на Елза в "Лоенгрин". Това културно сътрудничесто, което е първо по рода си между Болшой театър и операта "Метрополитън", идва в контекста на политическо напрежение между Москва и Вашингтон, които взаимно си налагат санкции.

"Смятам, че подобни събития ни позволяват да се опознаем по-добре - заяви Урин, отбелязвайки, че това сътрудничество няма политически подтекст. - Осъществяваме сътрудничество, защото смятаме, че е нужно от творческа гледна точка."

Питър Гелб, който е директор на операта "Метрополитън" от 12 години, вписа въпросното сътрудничество в рамките на културния обмен между САЩ и СССР. "Спомням си за първото споразумение между последния генерален секретар на КПСС Михаил Горбачов и тогавашния американски президент Роналд Рейгън - това започна с културен обмен", каза Гелб. Той увери, че присъствието му тук няма нищо общо с политиката.

Гелб поясни, че макар досега да е бил скептичен към копродукциите, направил изключение, за да може да работи с Болшой театър. Става въпрос за първо представяне на операта "Метрополитън" в Русия, докато Болшой театър е бил много пъти на турне в Ню Йорк от 1959 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва ремонтът на сградата на бившето Музикално училище в Русе
Започва ремонтът на сградата на бившето Музикално училище в Русе
С общински пари ще бъде ремонтирана болницата в Балчик
С общински пари ще бъде ремонтирана болницата в Балчик