НОВИНИ

Частният капитал получи допълнителна възможност за инвестиции

С подписването днес на финансовото споразумение между МРРБ и "Фонд мениджър на финансовите инструменти в България" започва нов процес и се дава допълнителна възможност на частния капитал да инвестира в обществено значими проекти с публичен ресурс, които имат основен принос към обществото. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

bnt avatar logo
от БТА
13:03, 11.11.2016
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
частният капитал получи допълнителна възможност инвестиции

По-рано днес в Министерството беше подписано финансово споразумение на стойност близо 370 млн. лева по оперативна програма "Региони в растеж" между министерството и "Фонд мениджър на финансовите инструменти в България" ЕАД /Фонд на фондовете/ за инвестиции в градска среда и туризъм.

Деница Николова визира проекти за подобряване на енергийната ефективност, за градската среда, за градския транспорт и отбеляза, че се дава възможност на желаещите да изпълняват такива проекти за достъп до финансиране при по-примамливи условия от гледна точка на нисколихвени кредити.

С днешното финансово споразумение се дава възможност близо 100 млн. лева да бъдат усвоени до края на годината по оперативна програма "Региони в растеж", каза Николова. Към настоящия момент вече има 20 процента сключени договори по линия на безвъзмездната финансова помощ по програмата и към края на годината се очаква финансовият ресурс, който ще бъде отчетен като усвоен, да е близо 50 млн. евро и да може да се отчете към ЕК за директно възстановяване по програмата.

Деница Николова, която е и член на надзорния съвет на Фонда на фондовете, посочи, че през новия програмен период ще има интегриран подход на инвестициите -комбиниране на средствата с други оперативни програми. В този смисъл става дума за четири оперативни програми със своите бюджетни линии, които са или ще бъдат вложени във Фонда. Николова посочи, че остава да се подпише споразумение с ОПОС и ще се търси възможност за разширяване на този ресурс с подкрепата и на ПРСР. С този механизъм може да се финансират различни типове мерки - инфраструктурни, в подкрепа на човешкия капитал, бизнес средата, разширяване на икономическите условия в регионите и това да даде отражение в цялостния ефект на инвестиционната политика.

Тя напомни, че с тези 370 млн. лева ще се структурират три фонда - един с фокус столицата, като се дава възможност за отделен ресурс за София за инвестиции в туризма, за което са предвидени близо 10 млн. лева от възможните по приоритета за туризъм. По другите два фонда - в Северна и Южна България, ресурсът за проекти в туризма е разпределен пропорционално - за всички обекти в списъка на МК за обекти с национално и световно значение, каза Николова.

Стремим се този ресурс да не е статичен, каза Николова. Към тези 370 млн. лева по изискването на финансовото споразумение 30 на сто от ресурса трябва да се добави още на етап, в който се избират фондовете за градско развитие. Така всеки един от фондовете ще има минимум 30 процента собствен принос към ресурса, с който се разполага по оперативната програма, за да се добави към проектите, които ще бъдат финансирани. Освен това механизмът дава възможност веднъж възстановени кредитите да продължат да бъдат влагани в нови проекти, посочи Николова. Ще има и възможност, където няма достатъчно приходи по проектите, да се дадат допълнителни средства от оперативната програма под формата на безвъзмездно финансиране.

Николова съобщи още, че Фондът на фондовете не само ще управлява трите фонда, но и ще му се делегират функции за контрол на съществуващите два фонда по инициативата "Джесика" от предходния програмен период, по която бяха вложени 66 млн. лева, а се стигна до инвестиции в проекти за близо 180 млн. лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС удължи с още три месеца вътрешните гранични проверки в Шенген
ЕС удължи с още три месеца вътрешните гранични проверки в Шенген
Пуснаха газовата връзка между България и Румъния
Пуснаха газовата връзка между България и Румъния