НОВИНИ

Десницата във Франция избира кандидат-президент на първи тур

Днес е първият тур от първичните избори за президентска номинация на френската десница. Фаворити засега са бившият премиер Ален Жюпе и веднага след него - бившият президент Никола Саркози, който до август беше председател на партията" Републиканците ".

десницата франция избира кандидат президент първи тур
bnt avatar logo
от БНТ
08:53, 20.11.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Бордо е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. Пристанищният град е с население от близо 230 000 души. Изглеждат доволни от кмета си Ален Жюпе.

Марилин Кудуен, жител на Бордо: "Харесвам този човек, но най-много харесвам това, което той направи за Бордо. Преди 30 години градът не беше много привлекателен, сега съм горда, че съм оттук".
Ерик ван дьо Риет, жител на Бордо: "Той напълно промени града във времена, когато това беше малко трудно".

70-годишният Жюпе е кмет на град от 1995 г. до 2004 г. и после от 2006 г досега. Той е и бивш външен министър и министър-председател при президента Жак Ширак. В момента е фаворит за президентската номинация на дясната партия Републиканците. Негов основен съперник е бившият държавен глава Никола Саркози.

36% от привържениците на партията смятат да гласуват за Жюпе, 26 на сто за Саркози, който иска реванш след загубата от Оланд и 16% са за бившия премиер Франсоа Фийон. Тенденциите се запазиха след втория телевизионен дебат между кандидатите на трети ноември.

Кметът на Бордо, известен с математическите си умения не коментира проучванията, независимо дали са благоприятни или не за него.

По време на кампанията си Жюпе акцентира върху единството на нацията.

Ален Жюпе, кандидат за номинация на десницата за президент на Франция: "Казвам не на разделението. Казвам не на демагогията, която противопостави французите един срещу друг - елитът срещу народа - това не води до никъде. Моята амбиция е да помиря двете Франции".

20 и 28 ноември са датите за двата тура на първичните избори за номинация на дясноцентристите. Кандидатите за Елисейския дворец трябва да са ясни до 16 декември.Двата тура на президентските избори във Франция са на 23 април и 7 май догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Близнашки: Бойко Борисов направи фатална грешка
Георги Близнашки: Бойко Борисов направи фатална грешка
Очаква се Меркел да обяви кандидатурата си за четвърти канцлерски мандат
Очаква се Меркел да обяви кандидатурата си за четвърти канцлерски мандат