НОВИНИ

ЕС не вижда алтернатива на споразумението с Иран

Няма алтернативно решение на иранското ядрено споразумение. Това заяви върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини. По този начин тя отговори на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, който изброи условия за ново споразумение с Техеран. Иран беше тема на разговорите и по време на срещата на външните министри от Г-20 в Буенос Айрес.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:06, 22.05.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Германският външен министър Хайко Маас обяви, че ще се срещне с американския държавен секретар Майк Помпео. Двамата ще обсъдят позицията на Вашингтон по ядреното споразумение с Иран.

Хайко Маас, външен министър на Германия: Ние, и като говоря за нас имам предвид европейците, искаме да запазим и спасим ядреното споразумение с Иран, защото то дава повече сигурност за Германия и Европа. Иран е наш съсед и тъй като не виждаме понастоящем по-добра алтернатива, не искаме да се оттеглим от сделката.

На съвместна пресконференция с колегите си от Аржентина и Япония в рамките на срещата на Г-20, германският външен министър заяви, че не е изненадан от изявлението на Майк Помпео. Според него думите на американския държавен секретар са съдържали много елементи от изявлението на Доналд Тръмп.

САЩ заплашиха Иран с най-тежките санкции в историята и поискаха от Техеран мащабни промени. Държавният секретар Майк Помпео представи цялостна стратегия за Иран. Тя включва пакет от 12 условия и ако те бъдат изпълнени, Вашингтон и Техеран ще могат да сключат нов договор. Той трябва да замени иранското ядрено споразумение, от което САЩ се оттеглиха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барак и Мишел Обама сключиха споразумение с Нетфликс за производство на филми
Барак и Мишел Обама сключиха споразумение с Нетфликс за производство на филми
Тайните на остров Анастасия
Тайните на остров Анастасия