НОВИНИ

ЕС призова Иран да не нарушава споразумението за ядрената му програма

Днес Иран съобщи, че вече обогатява уран на ниво над 4,5%, както предупреди вчера. Това надхвърля лимита от 3,67%, който е определен в международното споразумение за иранската ядрена програма от 2015 г. Международната агенция за атомна енергия обяви, че проверява твърденията за това нарушение. Европейският съюз изказа загриженост от развитието на ситуацията.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:46, 08.07.2019
Чете се за: 00:19 мин.
По света
Мая Косиянчич, говорител на ЕК: Поискахме от Иран да не предприема мерки, които нарушават споразумението за ядрената му програма. Призоваваме Иран да прекрати всички дейности, които са в разрез със споразумението.

Русия също изрази безпокойство от решението на Техеран и призова за продължаване на дипломатическите усилия. Китай посочи, че американският натиск е предизвикал новата криза с иранската ядрена програма. Американският президент Доналд Тръмп призова Иран да внимава с обогатяването на уран. Той отново посочи, че споразумението, сключено от неговия предшественик Барак Обама, е било безразсъдно и позволява на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маестрото с лекота се класира на 1/4-финалите на Уимбълдън
Маестрото с лекота се класира на 1/4-финалите на Уимбълдън
Да изнесеш концерт във всяка държава... освен една
Да изнесеш концерт във всяка държава... освен една