НОВИНИ

Фолксваген съкращава 30 хиляди работни места

Концернът Фолксваген съкращава 30 хиляди работни места, включително 23 хиляди в Германия и насочва усилията си към електрически и безпилотни модели. Планът, договорен със синдикатите, е част от мерките за справяне с последиците от скандала с манипулираните дизелови емисии, който костваше 15 милиарда евро. Целта е и съживяване на основната марка в групата.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:14, 18.11.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Най-голямата програма за модернизиране в историята на основния бранд на Фолксваген груп- така ръководството определи плана, който трябва да донесе икономии от 3,7 милиарда евро годишно до 2020. Концернът дава работа на 610 хиляди души в 31 държави. Сега той иска да увеличи печалбата на основната марка от 2 на 4 на сто.

За целта производителността в германските заводи трябва да нарасне с 25 процента. Бъдещите електрически и самоуправляеми модели ще се произвеждат в Германия, създават се 9 хиляди работни места в новите технологии. Принудителни съкращения в страната няма да има, ще се приложат схеми за ранно пенсиониране и преминаване на нова работа.

Херберт Диз - шеф на подразделението "Фолскваген": Трябва да инвестираме милиарди в нови електрически коли и цифрови услуги, защото нашите могъщи конкуренти ще ни атакуват. Промяната ще бъде по-радикална от всичко, което сме виждали досега.

Дизелгейт стана катализатор на и без друго назрели реформи в компанията. Занапред Фолксваген ще произвежда по-малко двигатели с вътрешно горене и повече електромотори, по-малко скоростни кутии и повече акумулатори, софтуер и сензори. От 2018-та 8 на сто от всички коли, продавани в Китай трябва са електрически, квотата нараства до 12 процента през 2020-та.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Влак удари мъж край гара Искър, пътниците блокирани повече от 4 часа
Влак удари мъж край гара Искър, пътниците блокирани повече от 4 часа
ДПС очаква проблеми във второто четене на Бюджет 2017
ДПС очаква проблеми във второто четене на Бюджет 2017