НОВИНИ

Франсоа Фийон води за президентската номинация на "Републиканцитe" във Франция

Бившият френски министър-председател Франсоа Фийон засилва позициите си в надпреварата за спечелване на кандидатурата на консервативната партия "Републиканците" за президент на Франция, изпреварвайки своите съперници с малка разлика, показва допитване, цитирано от Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
15:11, 19.11.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света
франсоа фийон води президентската номинация републиканцитe франция

Фийон за първи път застава начело според водещо социологическо проучване. Анкетата на "Ипсос", публикувана от френския в. "Монд", сочи, че той има подкрепа от 30 процента, а главните му съперници - кметът на Бордо Ален Жупе и бившият президент на Франция Никола Саркози - са с 29 процента.

Допитването, извършено вчера с участието на 9547 души, означава, че тримата водещи кандидати на практика са с изравнени шансове за победа. До неотдавна Жупе водеше в надпреварата, но подкрепата за него рязко спадна през последните дни.

Като се има предвид безпорядъка сред социалистите и рекордно ниския рейтинг на президента Франсоа Оланд, социолозите смятат, че кандидатът, който получи номинацията на "Републиканците", вероятно ще спечели президентските избори във Франция, изправяйки се на балотаж срещу кандидата на крайнодесния Национален фронт.

Първият тур на първичните избори при "Републиканците" е утре, а вторият - на 27 ноември. Социалистите трябва да изберат кандидат за президент през януари. Двата тура на президентските избори са насрочени за 23 април и 7 май догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съветите на Енджи Касабие за здравословно хранене
Съветите на Енджи Касабие за здравословно хранене
Хората в Европа са пили мляко преди 9000 години
Хората в Европа са пили мляко преди 9000 години