НОВИНИ

Френската десница пред първични избори за кандидат за президент

Франсоа Фийон, премиер по време на президентството на Саркози, излиза победител от снощния трети и последен дебат на седмината кандидати за президентската номинация на френската десница.

френската десница първични избори кандидат президент
bnt avatar logo
от БНТ
18:52, 18.11.2016
Чете се за: 00:27 мин.
По света

В тази анкета го следват фаворитът в сондажите Ален Жюпе, също бивш премиер, и бившият президент Никола Саркози. Първият тур на вътрешнопартийните избори е в неделя. Консерваторите правят такъм вот за първи път. До дебата се смяташе, че надпреварата ще е дуел между Жюпе и Саркози. С възхода на Фийон тези дни неизвестните стават повече. Едно от тях е кой ще гласува.

Срещу две евро и декларация, че приемат дясноцентристките ценности, привърженици на левицата може да се включат в гласуването, за да упражнят наказателен вот срещу Саркози. Изходът е непредвидим и заради провала на социолозите в прогнозите за Брекзит и американските президентски избори. При разцеплението в левицата обаче е почти сигурно, че на същинските избори през април на втори тур за Елисейския дворец ще се борят десният кандидат и крайнодясната Марин Льо Пен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рибата и мидите, уловени в наши води, са чиста храна
Рибата и мидите, уловени в наши води, са чиста храна
Румен Петков: По най-бързия начин трябва да се състави служебен кабинет
Румен Петков: По най-бързия начин трябва да се състави служебен кабинет