Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в специално интервю за БНТ

Преди 15 години България влезе в НАТО. По време на посещението си в София генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг даде специално интервю за "Панорама".

от Бойко Василев
21:29, 01.03.2019
Чете се за: 02:43 мин.
У нас

Г-н генерален секретар, 15 години по-късно, виждате ли проатлантическо настроение в София?

Абсолютно! Оценявам и приветствам сериозния ангажимент на България към нашия трансатлантически съюз. Тя има ключова роля в черноморския регион, стратегическото ѝ положение е важно за Алианса. Тя допринася за споделената сигурност, но и за различни дейности и мисии на НАТО – Косово, Афганистан, битката срещу тероризма и тренировъчната ни мисия в Ирак. България е отдаден съюзник - и ние честваме 15-годишнината от нейното членство.

Със сигурност сте обсъждали сделките за превъоръжаване, които България разглежда в момента – за изтребители, бойни машини на пехотата, кораби. НАТО иска ли тези сделки да приключат по-скоро?

Приветстваме усилията ви за модернизиране на въоръжените сили. Важни са за Вас и НАТО като цяло: България да може да изпълнява поетите ангажименти в отбранителното планиране. Споразумели сме се за различните способности на всяка нация, така че да се допълваме. Това включва и сухопътните войски. И те трябва да бъдат модернизирани.
;

Но справедливо ли е, че много по-богати от България държави все още не са постигнали целта за отбранителни разходи от 2%?

Преди всичко, подканяме всички съюзници - големи или малки, с голям или малък БВП - да изпълнят общото обещание за военни разходи от 2%. Все повече съюзници го изпълняват: по-големи нации като, САЩ или Обединеното кралство, но и по-малки, с по-малък БВП като прибалтийските държави – и те разходват 2% за отбрана. Всички заедно сме поели този ангажимент. Така че очаквам всички съюзници, независимо от размер и икономическа сила, да го изпълнят.

Но да си представим, че всички изпълнят обещанието. Тогава Доналд Тръмп повече ли ще се грижи за европейската сигурност и НАТО?

Президентът Тръмп и САЩ се интересуват много от европейската отбрана и НАТО. Защото знаят наученото от две световни и една Студена война: заедно сме по-сигурни и силни. Силен НАТО е добър за Европа, но и за САЩ. Целта му не е да предизвиква конфликти, а да ги предотвратява. Вече 70 години има мир в тази част на Европа, до голяма степен благодарение на НАТО. А САЩ не намаляват, а увеличават военното си присъствие в Европа.
;

Русия ли е заплаха номер едно днес?

Основната заплаха е непредвидимостта, несигурността, идваща от различни посоки. Иначе не виждаме непосредствена заплаха пред нито един съюзник. Затова НАТО трябва да е подготвен за различни предизвикателства и заплахи едновременно: кибертерористи, но и по-дръзка Русия. Тя нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, като притежава такива ракети. Алиансът е обезпокоен от това. Но същевременно работим за диалог с Русия. Тя ни е съсед. Не искаме нова Студена война, искаме контрол върху въоръженията. И не искаме да я изолираме, а да общуваме и да намерим начин за смекчаване на напрежението.

Как виждате ролята на България спрямо Русия?

България играе важна роля спрямо Русия: имате обща граница в Черно море, а в исторически план имате близки връзки. Посланието от срещите ми в София е, че България подкрепя 100% подхода на НАТО към Русия – сдържане, отбрана и диалог. Диалогът с Русия не е признак на слабост, а на сила. Доколкото сме единни и предвидими, можем да го водим.
;

Енергийните проекти с Русия притеснение ли са - за НАТО, в България за общата отбрана?

Вярвам, че разнообразяването на енергийните източници е добро за всички нации. Намалява слабостите. И укрепва позициите на страната - енергиен вносител, дори от търговска гледна точка. Да имаш повече доставчици помага да договориш по-добри сделки. Та диверсификацията е ключова – и от гледна точна на отбраната, и на търговията.
;

Ако хибридната война е истинска война, как виждате победата?

Хибридните войни замъгляват ясното разграничение между война и мир. Предизвикателство си е. Виждаме кибер атаки, пропаганда, опити за вмешателство във вътрешната политика. Границата между мир и война се размива. Всяко действие например против кибер атаките, ни помага да противодействаме на хибридната агресия.

Каква е важността на интегрирането на Северна Македония в НАТО за Балканите?

Важно е за Северна Македония, за региона и за НАТО. Показва, че вратите на НАТО са отворени. Вижте България. Влизането ѝ преди 15 г. помогна за стабилизирането на Европа, укрепването на демокрацията, върховенството на закона и опазването на мира, основата за икономически просперитет. Сега и Северна Македония ще има място на масата. Поздравявам Ви за Вашата роля. България подписа споразумение за добросъседски отношения със Северна Македония. То помогна пътят ѝ към НАТО да бъде постлан. Парламентът в София ратифицира протокола за присъединяване на Северна Македония. Така че Ви поздравявам за Вашата ключова роля.
;

Накрая, г-н генерален секретар, сигурен ли сте, че 70 години по-късно НАТО има цел?

Убеден съм, че НАТО ще съществува, докато имаме нужда от силен съюз за сигурност и отбрана. За седем десетилетия успехът на НАТО, най-успешният съюз в историята, се основава на единството. Ние сме 29 различни страни от двете страни на Атлантика. Различни са ни и управляващите, и историята. Но въпреки различията, общата цел ни обединява. Другата причина за успеха е способността да се променяме. Днес светът се променя. Променяме се и ние, водени от целта да поддържаме мира и да избягваме конфликти.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Таксиметровият шофьор от Разград е убит заради 20 лева
Таксиметровият шофьор от Разград е убит заради 20 лева
Кристалина Георгиева: Жените са по-самовзискателни
Кристалина Георгиева: Жените са по-самовзискателни