НОВИНИ

Главният прокурор иска имунитета на Марешки и още двама депутати от „Воля“

Главният прокурор поиска имунитета на заместник-председателя на парламента Веселин Марешки и още двама депутати от парламентарната група на „Воля“. Прокуратурата иска разрешение да разследва тримата за изнудване. Според държавното обвинение има доказателства, че Марешки и приближените му са притискали собственици на аптеки, за да им вземат бизнеса. Разследваният период е от 2012 до 2015 година.

bnt avatar logo
от Екип на "По света у нас"
18:02, 23.06.2017
Чете се за: 02:20 мин.
У нас

Главният прокурор поиска имунитета на заместник-председателя на парламента Веселин Марешки и на още двама депутати от парламентарната група на „Воля“ - Пламен Христов и Кръстина Таскова. Прокуратурата иска разрешение да разследва тримата за изнудване по досъдебно производство, започнато от обвинението във Варна. Според държавното обвинение има доказателства, че Марешки и приближените му са изнудвали собственици на аптеки, за да им вземат бизнеса.

Разследването, за което е поискан имунитетът на Марешки, е от 2014 година, като материалите са отделени от другото дело срещу него - за побой и изнудване, което вече е в съда. Прокуратурата твърди, че са събрани достатъчно доказателства как бизнесменът и неговите приближени са притискали аптекари, за да им вземат бизнеса. Говорителят на главния прокурор даде пример с откъс от СРС-та.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Имаме според нас доказателства за указания на Веселин Марешки за това кои точно аптеки да бъдат „ударени“ - той така се изразява: „Този, дето се смята за най-силен от всичките идиоти, ако той припадне се надявам, че никой няма да има мотивация да се прави на герой. За целта ще трябва много силна атака, безкомпромисност, без значение на сили и средства. То ще е просто за назидание - три, четири, пет месеца - колкото трябва, трябва да го сринем.

Според прокуратурата тласък на идеите за монопол в бранша дава назначаването начело на Изпълнителната агенция по лекарствата на доктор, който е съпруг на подчинена на Марешки. Определени аптеки били подлагани на тенденциозни проверки, стигало се и до отнемане на лицензи. Тази практика продължава и при следващия шеф на агенцията, който според Арнаудова е бил активист от партията на Марешки.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Следвало е предложение към собствениците на тези аптеки - да прехвърлят половината от собствеността си на дружества, посочени от Веселин Марешки. Има изключително фрапиращи случаи. Например, в София през 2013 година във всички обекти на един от нашите свидетели - девет аптеки на територията на София, в петък в 19:00 часа едновременно в деветте аптеки са влезли представители на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Ако собственикът се дърпал, непосредствено до неговия обект били отваряни т.нар. „наказателни аптеки на Марешки“, обясни Арнаудова, които продавали с десет на сто под цените на доставчиците.

Ирма Мартиньон, която има аптека в Нови пазар, отказа да застане пред камерата, но ни разказа за оле обаждания от Марешки, в които ѝ казал, цитирам: „отварям аптека до твоята и ти затваряш“. Мартиньон е дала обяснения в прокуратурата.

От Съюза на фармацевтите казаха, че във връзка с искане на разследващите са предоставили информация по случаи във Варна и Добрич.

проф. Илко Гетов, председател на УС на Български фармацевтичен съюз: Аз няма да споменавам това име, защото този господин нито е фармацевт, нито някога е бил фармацевт, нито аптекар, и това е твърде погрешно лансирано прилагателно към неговото име в медиите... Аз не съм човекът, който може да дава квалификации. Има си органи в тази държава.

Въпреки че разследването е от 2014 година, Арнаудова каза, че по него е работено активно и отрече в искането на имунитетите сега да има политически елемент.

Ние не правим политика, ние си водим разследванията. За това лице и за другите две, на които Главният прокурор днес поиска имунитета, смятаме, че имаме достатъчно доказателства за повдигане на тези обвинения.

От прокуратурата описаха още една схема, ползвана за превземане на бизнес: аптеки са били принуждавани да зареждат лекарства от определен доставчик, като така са поставяни във финансова зависимост.


;

Ето как Пламен Христов от партия „Воля“ коментира искането на главния прокурор:

Пламен Христов, депутат от ПГ на „Воля“: Ние сме готови да дадем нашият имунитет, без да губим времето на НС да разглежда отнемането му. Нямаме и никакви притеснения във връзка с евентуални разследвания. Става въпрос за едни обвинения, които, ако мога така да нарека, са плод на комплот на конкуренция. Иначе по отношение на атаките, които зачестиха срещу нас, имаме подозрения и не само подозрения. Цялата тази съвкупност от атаки много мирише на бензин.
;

В поредица от разследвания предаването "Открито" показва паралелния износ на лекарства и връзките на фирмите на фамилията Марешки с него. Предаванията можете да видите ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цецка Цачева направи проверка в Агенцията по вписванията
Цецка Цачева направи проверка в Агенцията по вписванията
Ресурсни учители изработват книжки за незрящи деца
Ресурсни учители изработват книжки за незрящи деца