НОВИНИ

Интернет платформа помага на хората за намиране на липсващи лекарства

Над 250 сигнала за недостиг на лекарства са подадени на специална интернет платформа. Тя е създадена от неправителствена организация, а целта й е да помогне на хората да намерят медикаменти, които липсват в аптеките.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
08:25, 18.11.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Лидия Димова всеки ден пие популярен медикамент за профилактика на сърцето. От края на септември обаче не може да го намери в аптеките.

Лидия Димова: В аптеките казват, че до края на годината няма да има внос и предлагат заместител някакъв.

Лидия търси лекарството чрез приятели в чужбина, а дъщеря й подава сигнал в платформата за недостиг на лекарства. От там я насочили към аптеки, в които имало остатъчни количества.

Лидия Димова: Понеже аз съм малко трудно подвижна- дъщеря ми и зет ми пообиколиха доста аптеки, за да ме снабдят с 4-5 опаковки, с които да мога да изкарам до следващия внос.

Причина за спрения внос на медикамента е производствен проблем, твърдят от аптеките.

Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки: И се очаква да бъдат възстановени доставките януари месец. Има подобни и на други фирми. Важното е да е ентеросулвентен, тоест да се разтваря в червата и да не дразни стомаха.

Според създателите на платформата за сигнали за недостиг на лекарства в подобни ситуации медикаменти може да се набавят от други европейски държави. За целта са нужни законодателни промени.

Боряна Маринкова - Асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства: Да може да има бърз внос при недостиг на лекарства от паралелен внос, да може да се внася в различна опаковка същото лекарство. И да можем да осигуряваме за българските пациенти лекарствата, които ги има в ЕС, но са със заличена регистрация в нашата държава.

От Агенцията по лекарствата отказаха среща с екипа ни. Не получихме и писмен отговор какви мерки за решаване на проблема могат да предприемат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стимули вместо санкции за явяване на профилактичен преглед
Стимули вместо санкции за явяване на профилактичен преглед
Над 20 души са задържани след размириците в Атина
Над 20 души са задържани след размириците в Атина