НОВИНИ

Иван Иванов: Българската независима енергийна борса работи перфектно

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ коментира пред журналисти, че досега Българската независима енергийна борса /БНЕБ/ работи перфектно.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
12:20, 10.02.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
иван иванов българската независима енергийна борса работи перфектно

"Енергийната борса досега е перфектна, следим ежедневно работата й и досега няма никакви съмнения, че се нарушават правилата на REMIT- регламентът, който изисква интегритет и прозрачност на работата на търговията на едро с електрическа енергия", каза Иванов. По думите му няма оплаквания и не са открити никакви нарушения за манипулиране на борсата.
Председателят на КЕВР отбеляза, че цените на борсата се следят, съпоставени с цените в другите страни от региона. С всеки изминал ден тези цени все повече влизат в един общ сноп, коментира той. Иван Иванов определи като неоснователни някои оплаквания, че цените на българската борса са прекалено ниски, тъй като те се определят от търсенето и предлагането. В румънската борса има часови периоди, в които цената е под 1 евро на мегаватчас, съпостави той.
Вчера постигнатата средна цена за търговия с ток на БНЕБ беше 41,67 лева на мегаватчас с днешен ден на доставка.
Запитан дали ниските цени за търговия на БНЕБ ще се отразят в модела на КЕВР, Иван Иванов каза, че борсата функционира от едва три седмици. Според него в рамките на първите няколко месеца от работата й цените на БНЕБ ще достигнат нивата, определени прогнозно от КЕВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хилъри Клинтън, недолюбваната
Хилъри Клинтън, недолюбваната
Реакции в НС около номинацията на Ирина Бокова за шеф на ООН
Реакции в НС около номинацията на Ирина Бокова за шеф на ООН