Ивелина Василева, ГЕРБ: Мерките за чистия въздух са комплексни

В студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната Комисия по околна среда и водите Ивелина Василева заяви, че мерките за подобряване на атмосферния въздух трябва да са комплексни и да се прилагат спрямо спецификите на вида замърсяване и населеното място. Тя призна, че основният проблем за доброто качество на атмосферния въздух са фините прахови частици, изхвърляни от неподходящи горива за битово отопление и от автомобилния транспорт.Тя коментира бъдещото държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“, както и критиките на опозицията към Българското европредседателство.

от БНТ
09:22, 14.07.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Общинските язовири на територията на страната са 4500 и много от общините нямат възможност да се грижат за тези съоръжения, заяви Ивелина Василева. Ако общините заявят, че не могат да поддържат критичната им инфраструктура, собствеността и отговорността за поддръжката на тези съоръжения може да се прехвърли на държавата с решение на общинския съвет. Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“, което предстои да бъде учредено, ще е отговорно за тези язовири, допълни Ивелина Василева.

Мерките за чистия въздух са комплексни и се провеждат в зависимост от спецификите на замърсяванията и населените места, заяви Ивелина Василева. Предстои да бъде разгледан Законът за чистота на атмосферния въздух и да се изготви национална програма за подобряването на качеството на въздуха, допълни тя. По думите ѝ основният проблем в България е високото съдържание на фините прахови частици, а основните източници е отоплението с твърдо гориво и автомобилния транспорт, така че мерките трябва да са в двете посоки.

Ивелина Василева, депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по околната среда и водите към НС: Трябва да бъдат предприети действия за това да се ограничи използването на битово гориво, което замърсява въздуха. Въглищата, дървата. Хубаво е да се използват въглища, които са с ограничено съдържание на сяра и пепел, за да не замърсяват въздуха. Що се отнася до дървата, хубаво е те да са сухи. По отношение на контрола, той трябва да бъде засилен до максимална степен, за да не се допусне изгаряне на вредни вещества и смет.

Василева заяви, че приема критиките на Сметната палата за времето, когато тя е била министър на екологията.

;

Критиките на опозицията срещу Европредседателството са необективни, заяви Ивелина Василева. Тя допълни, че опозицията трябва да бъде конструктивна в критиките си, като да предлага алтернативи. Според нея БСП омаловажава постиженията на Българското европредседателството и се опитва да създаде напрежение.

Ивелина Василева, депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по околната среда и водите към НС: България изгради авторитет, думата на България се чува. България доказа, че е изключително добър не само посредник, но и лидер в дебатите, които се водят на европейско ниво.

Тя отхвърли обвинението, че вътрешната политика в България не е била неглижирана по време на Европредседателството.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Повечето германци приемат САЩ за надежден партньор, сочи проучване
Повечето германци приемат САЩ за надежден партньор, сочи проучване
Освещават параклис на св. влкмч. Злата Мъгленска в столичния квартал Младост
Освещават параклис на св. влкмч. Злата Мъгленска в столичния квартал Младост