НОВИНИ

Как да действаме при терористични атаки и рискови ситуации

В Дебелец се провежда единственото по рода си обучение за поведение при терористични заплахи и рискови ситуации. В него са се включили хора от цялата страна.

bnt avatar logo
от БНТ
10:37, 02.05.2017
7045
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Повече от девет години Мирослав Димитров работи в специализираните служби на жандармерията към Министерството на вътрешните работи у нас. Днес отговаря за охраняването на една от големите бази на НАТО в Афганистан. Споделя, че рисковите ситуации са ежедневие и днес тероризмът наистина е потенциална опасност за хората. Затова и решава да се включи в обучението на цивилни граждани.

Мирослав Димитров – частен контрактор в Афганистан: Целта е да подготвим хората да могат адекватно да реагират и да вземат мерки за защита както на собствения си живот, така и за живота на околните и близките за тях хора!
Тодорка Лепкова – директор на фирма за производство на тухли: Нашият институт го инициира, защото нашите специалисти посещават региони с повишен риск. Има керамични заводи в Афганистан, Ирак, съответно в Северна Африка някъде. Примерно при пътувания в рискови страни наши работници попадат във възможност за отвличане. Те трябва да бъдат готови да посрещнат и да запазят своя живот в подобни ситуации!“

В случай на подобна терористична атака, най-важното е запазване на хладнокръвие и самообладание, съветват експертите.

Мирослав Димитров – частен контрактор в Афганистан: Ако имаме вземане на заложници се има предвид отрязъкът от времето, в който вие трябва да вземете решение. Ако успеете незабелязано да се оттеглите това е плюс, тъй като вие може да окажете доста компетентно съдействие на органите за сигурност. Ако обаче не успеете да избягате не предприемайте действия, които са типични само за холивудските екшъни, т.е. да се опитате да влияете по някакъв начин на терориста. Слушайте неговите указания и постоянно мислете да се съхраните!“
Иванка Мартинова – участник: Аз и останалите от групата, умеем да определяме кои лица може да наречем подозрителни. Между двата курса на всеки от нас се е случила реална ситуация житейска, в която ние сме имали възможността да реагираме. Ставаше въпрос за едно лице, което така е подозрително, отговаряше на всички белези, които тук сме учили, че трябва да отговаря едно лице, беше в банка - Имаше по-специфично поведение, беше малко по-притеснен, беше с яке, дясната ръка беше прибрана в якето, лявата нервно държеше телефон и това ни направи така впечатление и общо взето сигнализирахме на органите!

Тази година двудневното обучение в Дебелец показва на участниците и как трябва да се действа в случай на автомобилна катастрофа, авария или природно бедствие. При подобни инциденти, от голямо значение е своевременното и правилно оказване на първа долекарска помощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Из София виртуално
Из София виртуално
Част от столичния кв. Младост 1 е отцепен заради сигнал за съмнителна кутия
Част от столичния кв. "Младост" 1 е отцепен заради сигнал за съмнителна кутия