НОВИНИ

Как трябва да са оборудвани автомобилите ни през зимата

Топли одеала, зарядно устройство за мобилния телефон, суха храна и пълен набор от инструменти трябва задължително да присъстват в автомобила ни, ако смятаме да поемем на път в тази усложнена зимна обстановка. Специалистите препоръчват още преди да е паднал големия сняг да сме направили пълен преглед на колата си, но мнозина не чуват тези съвети и търсят помощ в последния момент.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
08:50, 07.01.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

В колкото и отлично състояние да се намира вашият автомобил, не забравяйте, че в такива климатични условия най-важното е безопасното и отговорно шофиране. А иначе първият по-сериозен сняг в Пловдив напомни на някои водачи, че трябва да си сменят летните гуми.

Тодор Русинов, собственик на автосервиз: "Дълбочината на протектора на гумата трябва да бъде до 4 мм. Другото изискване е да не бъде прекалено стара, защото тя започва да губи своите качества. Смята се, че между три и пет години е максималният срок за използване на зимната група".

Спуканата гума е сред честите неприятни изненади. В снежния капан е твърде вероятно да не можем сами да я сменим, ако в сервиза са затегнали болтовете ѝ прекалено силно.

Тодор Русинов, собственик на автосервиз: "Веднага след смяната на гуми да се провери с инструмента или с ключа за смяна на гуми, който е в автомобила, дали е възможно да се развие".

Веригите в багажника също влизат в графа „задължително".

Тодор Русинов, собственик на автосервиз: "Да се направи една проба или тренировка на слагане на веригите, защото смятам, че една голяма част от водачите само ги носят тези вериги в багажниците, без да знаят как да ги поставят. Действително по-евтините вериги са с по-трудно поставяне, по-трудно закрепване".

Автомонтьорите препоръчват да не потегляме на път, без да сме извършили проверка на светлините, състоянието на акумулатора и стартера. Препоръчително е да имаме и кабели за стартов ток от друг автомобил.

Тодор Русинов, собственик на автосервиз: "Лятото самите гумички на чистачките се втвърдяват и самата чистачка започва да работи по-зле. Затова е добре, ако имаме такъв проблем да сменим самата чистачка на време. Редно е когато тръгваме на по-дълъг път и на терен или места, които са с по-малко бензиностанции, да имаме поне една бутилка резервна течност за чистачки".

Мнозина погрешно бързат в снега да сменят антифриза си.

Тодор Русинов, собственик на автосервиз: "Качествената или правилната смяна на антифриза изисква поне едно промиване на охладителната система на автомобила, което в зимни условия е малко трудно да се направи. Затова е по-добре само да се провери точката на замръзване и ако е необходимо, да се долее".

Всеки сервиз трябва да има лабораторни уреди, с които се измерва точката на замръзване на антифриза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за ниски температури в цялата страна
Жълт код за ниски температури в цялата страна
Григор Димитров се класира на финал в Бризбън
Григор Димитров се класира на финал в Бризбън