НОВИНИ

Карлес Пучдемон осъди ареста на двамата каталунски политици

Испанският Върховен съд разпореди арест за двама каталунски политици по подозрение за противодържавна дейност. Каталунският лидер Карлес Пучдемон осъди тези действия, а в Барселона се състоя протест.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:38, 17.10.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Според испанската прокуратура Жорди Санчес и Жорди Куишарт са изиграли важна роля в планирането и подготовката на референдума за независимост в Каталуния на 1 октомври. Освен това те са обвинени в противодържавна дейност, защото на 20 септември свикали и насърчили протестиращи, които в продължение на няколко часа попречили на служители на националната полиция да обискират офиси на каталунското правителство в Барселона. Докато тече следствие срещу тях, двамата остават в ареста.

Новината за това обаче предизвика протест в Барселона. Снощи пред сградата на каталунското правителство се събраха около 200 души.

Тони, 31-годишен ИТ инженер: Това е още една стъпка на тази държава, която се опитва да ни потисне и не желае Каталуния да мисли за себе си и да остави хората сами да решават. Много е странно, че организаторите на всички големи мирни демонстрации от 11 септември - националният празник на Каталуния, са в в затвора тази вечер, без да са замесени в никакво насилие.
Диана Арборс, 26-годишна студентка: Срамота! Защото прилича на диктаторска държава, в която не можеш да говориш това, което мислиш, нямаш право да гласуваш, след като за това се бориха и умряха толкова много хора. Срамно е! Според мен каталунското правителство трябва да обяви независимост и да работи за свободата.

Междувременно, в Туитър каталунският премиер Карлес Пучдемон определи ареста на двамата каталунски лидери като лоша новина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите с извънредно заседание днес
Депутатите с извънредно заседание днес
Ново заседанието на КСНС при президента
Ново заседанието на КСНС при президента