НОВИНИ

Холандия гласува против споразумението ЕС-Украйна

Разочарование в Брюксел и радост за крайнодесните след решението на холандците да отхвърлят споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна. На вчерашния референдум 61 на сто от гласовете са против, а 31% - "за". Броят на гласувалите е над 30 %, което прави вота валиден, макар и без правнообвързващ характер.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:19, 07.04.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Твърдото холандското "не" означава много повече от отхвърляне на споразумението с Украйна. Това беше тест за отношението към ЕС, иницииран от евроскептици с петиция в интернет.

Докато страната председателства Европейския съюз, гражданите ѝ се обявиха против споразумението, ратифицирано вече от всички останали страни членки. Премиерът беше принуден да признае, че не може да пренебрегне вота.

МАРК РЮТЕ, министър - председател на Холандия: С подобна победа на лагера, който отхвълря споразумението, ратифицирането му не може да продължи в сегашния вид.

Две трети от избирателите не гласуваха, затова според някой коментари, шумното "не" всъщност не е гласът на мнозинството в страната.

Председателят на ЕК Юнкер не скри, че е огорчен от резултата. Украинският президент обяви, че Киев продължава курса към Европа, но нарече вота удар срещу единството а Европа.

Крайнодесни политици приветстваха решението. Лидерът на крайнодясната и антиимагрантска Партия на свободата Герт Вилдерс определи резултата като вот на недоверие срещу европейския политически елит и написа в Туитър, че това е началото на края на Европейския съюз.

Марин льо Пен - водачката на крайнодесния Национален фронт във Франция - го нарече триумф на патриотичните сили и пожела подобен развой и на референдума във Великобритания. След три месеца на ход са британците.

Премиерът Камерън днес коментира, че не очаква решението на холандците да повлия на вота на Острова. Дали ще е така, ще решат сънародниците му.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваканция в музея
Ваканция в музея
Д. Стаматов: Първокласниците ще учат по нови програми, но със стари учебници
Д. Стаматов: Първокласниците ще учат по нови програми, но със стари учебници