НОВИНИ

Храните с планински произход ще бъдат обозначавани със специално лого

От днес производителите могат да обозначават продуктите си oт планински произход със специално лого, за което трябва да получат специално удостоверение и да бъдат вписани в публичен регистър, съобщиха от министерството на земеделието и храните.

bnt avatar logo
от БГНЕС
22:28, 07.06.2019
Чете се за: 00:26 мин.
У нас
храните планински произход бъдат обозначавани специално лого

Знакът се въвежда по силата на публикувана днес в "Държавен вестник" Наредба за условията и реда за използването на незадължителния термин за качество „планински продукт“.

Терминът за качество „планински продукт” се използва за описание на продукти от растителен и животински произход, включително и пчелни продукти, произведени и преработени в планински райони. Понятието може да се използва и при извършване на директни доставки на непреработени продукти от производители, регистрирани по наредбата за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.

За продукти, като например месо, животните следва да бъдат отглеждани в планински райони и да прекарат най-малко последните две трети от живота си в тях.

Контролът върху употребата на логото се извършва от Българската агенция по безопасност на храните на всеки етап от производството, преработката и дистрибуцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издирваният шофьор на микробус от АМ Тракия се предаде в полицията
Издирваният шофьор на микробус от АМ "Тракия" се предаде в полицията
35 000 долара за нощувка в орбита около Земята
35 000 долара за нощувка в орбита около Земята