НОВИНИ

Конституционната криза в Полша се задълбочава

Протести в Полша. Хиляди протестираха във Варшава заради избора на 5-ма съдии в Конституционния съд. Промените станаха месец, след като партията "Право и справедливост" спечели изборите в страната. Опозицията обвини управляващите, че нарушават закона.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:57, 13.12.2015
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Не искаме революция, а искаме конституция, скандираха протестиращите във Варшава. Недоволството им беше насочено срещу управляващите, които според тях се опитват да подменят съдебната власт.

Полша изпадна в най-голямата конституционна криза от падането на комунизма месец след изборите. Правителството на евроскептична партия "Право и справедливост" предложи 5-ма от избраните при предишното управление съдии да бъдат сменени. Мотивът им беше, че така се гарантира баланс на силите в Съда.

Новият полски парламент одобри назначаването на новите конституционни съдии. А президентът Анджей Дуда, който също е от Право и справедливост, побърза да организира среднощна церемония по полагане на клетва на новите съдии.

Управляващите се нуждаят от разбирателство с Конституционния съд, за да извършат предвидените реформи - променя на пенсионната система и ограничаването на чуждата собственост в банковия сектор. Ходове, които конституционните съдии могат да блокират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път избраха жена за общински съветник в Саудитска Арабия
За първи път избраха жена за общински съветник в Саудитска Арабия
В очакване на спектакъла Властелинът на пръстените
В очакване на спектакъла "Властелинът на пръстените"