НОВИНИ

Кувейт намали добива си на петрол с 60 на сто заради стачка в сектора

Кувейт съкрати добива на петрол с 60 процента заради започналата днес широкомащабна стачка на работещите в петролния сектор, съобщи ТАСС, цитирайки агенция Блумбърг.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
17:27, 17.04.2016
Чете се за: 00:44 мин.
По света
кувейт намали добива петрол сто заради стачка сектора

По данни на националната петролна компания Куайт ойл (Kuwait Oil) добивът на петрол днес е намалял до 1,1 милиона барела в денонощие. Причината са протестите на над 7000 работници от петролната индустрия. Те се обявяват против плана на правителството да намали заплатите им и да ореже социалните придобивки.

Ръководителят на Съюза на работниците от петролната и нефтохимическата промишленост Сейф ал Гахтани посочи пред ТАСС, че профсъюзът планира да постигне целите си за спиране на добива. Представителят на Кувейтската петролна корпорация шейх Талял ал Халед ас Сабах заяви, че стачката няма да се отрази на износа.

Нефтопреработвателните заводи работят по план за извънредни ситуации.

Преработката на суровина намаля от 930 000 на 520 000 барела, посочи Мухамед ал Мутейри, представител на дъщерна компания на Кувейтската петролна корпорация.

Благодарение на стачката Кувейт, макар и временно, успя да намали добива си още преди да бъде постигнато споразумение по този въпрос на срещата в Доха. В катарската столица днес преговарят 17 страни производителки на петрол, включително Кувейт, които заедно контролират около 70 процента от износа на петрол.

Черновата на споразумението предвижда замразяване на добива на равнището от януари, като то ще бъде в сила до октомври 2016 година. Преговорите в Доха вече започнаха, въпреки че началото им бе забавено заради желанието на Саудитска Арабия да внесе промени в първоначалния текст. Иран не присъства на срещата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха 64 италианци за богохулство
Арестуваха 64 италианци за богохулство
Лято във Велико Търново
Лято във Велико Търново