НОВИНИ

Македония в очакване на окончателните резултати от парламентарните избори

В Македония - изравнена подкрепа за двете водещи партии и очакване на окончателните резултати от парламентарните избори. Двете най-големи партии ВМРО-ДПМНЕ на досегашния премиер Никола Груевски и Социалдемократическия съюз на Македония на Зоран Заев обявиха победа. Залогът е дали Македония ще излезе от продължаващата близо 2 години политическа криза.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
21:04, 12.12.2016
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Македония цял ден е в очакване да разбере кой е победителят от вчерашния вот. Надпреварата остава много оспорвана до последната минута.

Днес Държавната избирателна комисия не е обявявала нови резултати. Последните данни остават непроменени от сутринта насам.

Въз основа на 99.7 от преброените гласове, преднина с едва 1,25% имат досегашните управляващи от ВМРО ДПМНЕ. През целия ден в страната се прогнозира как ще се разпределят мандатите в 123-местния парламент и дали двете основни македонски партии ще бъдат с равни 51 депутати, или с 1 или 2 по-малко.

При такъв резултат е ясно едно - Никола Груевски от ВМРО ДПМНЕ категорично губи позиции в сравнение с предишни парламентарни избори в Македония.

Другият голям губещ е и най-голямата албанска партия Демократичния съюз за интеграция на Али Ахмети. За Социалдемократическия съюз на Македония са гласували 50 хиляди албанци, което е прецедент - за първи път в историята на страната албанци гласуват толкова масово за македонска партия.

Сега оттук нататък сценариите са много - топката е в полето на албанците и те ще трябва да решат с кого ще сформират коалиция - с Груевски, или със Заев. Съществува и вариант за много широка коалиция от двете македонски партии и албанските формации.

И след тези избори в Македония не се очертава стабилност, каза евродепутатът Андрей Ковачев. Той беше част от наблюдателна мисия на Европейския парламент по време на вота.

Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ: "Изборите в Македония минаха спокойно, но за съжаление не се очаква политическа стабилност след тези избори. Няма ясно очертано мнозинство, има сериозни обвинения в тежка корупция, има неразбирателство между политическите лидери - както между социалдемократите и ВМРО-ДПМНЕ, така и в лагера на албанските партии. Десет години управление на г-н Груевски доведоха до забавяне на евроинтеграционния процес, до липса на перспектива за младите хора и показаха, че налагането на национална идентичност, базирана на манипулацията на историята не води до нищо добро. Помирение с историята и преодоляване на това, което ни е разделяло, трябва да бъде водещо, за да имаме успех в настоящето и бъдещето."

Вижте мнението на Любомир Фръчковски - бивш министър на външните и на вътрешните работи в няколко македонски правителства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антониу Гутериш положи клетва като девети генерален секретар на ООН
Антониу Гутериш положи клетва като девети генерален секретар на ООН
Учениците от село Константиново имат нужда от транспорт
Учениците от село Константиново имат нужда от транспорт