НОВИНИ

Меглена Кунева: Дясно-център трябва да се мобилизира

Раздялата на Ивайло Калфин с правителството протече много цивилизовано - считам, че това е плюс за политическата култура в България. Това заяви в студиото на "Още от деня" вицепремиерът Меглена Кунева по повод депозираната и приета оставка от министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

bnt avatar logo
от БНТ
18:39, 10.05.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Тя изрази надежда, че АБВ ще подкрепи в пленарна зала предложения от нея антикорупционен закон.

Кунева заяви, че дясното в България е в по-добра форма, а причина за решението на Ивайло Калфин вероятно е опит да се консолидира левият вот в страната. В Реформаторския блок не се говори за постове, а за политики, заяви Кунева в отговор на въпрос кой ще е вероятния наследник на поста социален министър. Гледам на Министерския съвет като екип, този екип трябва да върви заедно, да може добре да се интегрира в работата на МС, да има сериозна частица приемственост и сериозно надграждане, което да видим в следващите месеци, посочи вицепремиерът.

По думите ѝ, скоро ще се проведат и важните разговори за Бюджета за 2017 г., в които важно място има и социалният министър.

Предсрочни избори само ще накъсат политиката на кабинета, затова има 4 години, след това да се мине към следващи избори. Кунева посочи, че сегашното положение е шанс за уплътняване на центъра и дясното в сегашното Народно събрание. Патриотичният фронт можеше още сега да заяви, че може също да оттегли подкрепата си за Кабинета.

Според Кунева, няма нищо ненормално в това дясно-център, както и ляво-център, да се стабилизират. Това е време на изпит, надявам се всички в дясно-център да вземем този изпит с Отличен 6.

Рано е за президентските избори, неточно е да се говори за забавяне на кандидатурите. Разговорът е отворен. Хора от ДБГ могат да изграждат консенсус, в следващите години в света това ще е най-ценното политическо умение. Кунева каза, че закъсняваме с подготовката за председателството на България на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Достъпни ли са европейските средства?
Достъпни ли са европейските средства?
Ивайло Калфин: Доволен съм от това, което постигнах
Ивайло Калфин: Доволен съм от това, което постигнах