НОВИНИ

Мей-Корбин: Непряка предизборна схватка от екрана

Пет дни остават до предсрочните парламентарни избори във Великобритания, а преднината на консерваторите намалява. На този фон снощи лидерите на двете основни партии - премиерът Тереза Мей и лейбъристът Джеръми Корбин се сблъскаха отново индиректно в предаването "Куесчън Тайм" на Би Би Си. Всеки от тях имаше по 45 минути, и всеки бе подложен на трудни въпроси от публиката.

bnt avatar logo
от БНТ
20:03, 03.06.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Героят на непрекия телевизионен предизборен сблъсък е била публиката, казват днес анализатори. Премиерът Мей беше първа в предаването и веднага я обстреляха с неудобни въпроси.

Абигейл: Защо хората трябва да вярват на думите ви и политиката ви след неизпълнените обещания като вътрешен министър и сега премиер?

Мей очерта предприетите от нея мерки срещу тероризма, но последваха други запитвания по уязвими за нея теми като цената на грижите за възрастните, заплатите в публичния сектор, а също не съжалява ли за предсрочните избори и полза за консерваторите ли е била целта й.

Тереза Мей премиер на Великобритания: На този пост правя това, което смятам, че е най-доброто за Великобритания. Можех да стоя на поста още няколко години и да не свиквам избори. Имах обаче смелостта да ги поискам. Направих го, защото вярвам, че британският народ трябва да има право на глас по въпроса кого иска да види като лидер, който ще води преговорите по Брекзит-а.

Публиката не спести атаките и към лидера на лейбъристите. Той е известен противник на ракетите Трайдънт, но след серия въпроси така и не отговори ясно дали би използвал ядрено оръжие в ответен удар.

Джеръми Корбин, лидер на Лейбъристката партия: Трябва да има политика на разоръжаване глобално, но чрез многостранна, не едностранна политика.
Дейвид Дъмбълби, водещ: Това е идеалният случай, но ако се изправите пред перспективата, че може да се наложи да го използвате? Дайте ми прост отговор.
Джеръми Корбин, лидер на Лебйристката партия: Реалността е такава, че очевидно трябва да опитаме да се защитим. Не бихме го употребили първи, ако го направим, ще умрат милиони. Това трябва да се обмисли.

Според различни сондажи, преднината на консерваторите се е стопила до пет или три процента. Те се надяват да наваксат в кампанията до четвъртък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокурорите не избраха свои представители за ВСС при първото гласуване
Прокурорите не избраха свои представители за ВСС при първото гласуване
Балкански винен фестивал в София
Балкански винен фестивал в София