НОВИНИ

Малта: Как се справят с мигрантите на вратата на Европа?

58 хиляди молби за убежище в ЕС са подадени от началото на тази година, съобщиха от Европейската служба за подкрепа в областта на убежището. Половината са отказани. Въпреки че миграционният натиск към ЕС намалява, молбите за убежище се увеличават. Малта е от страните, които първи посрещат лодките с мигранти.Какво става с тях, когато стъпят европейска земя от Валета, разказва специални пратеник на БНТ Александър Марков:

Александър Марков
от Александър Марков
20:44, 20.03.2019
Чете се за: 01:24 мин.
По света

Малта - островната държава, която системно отказва да приема кораби с мигранти в Средиземно море, не може да се справи сама с миграцията.

Кърт Фаруджа, говорител на правителството на Малта: Средиземноморският път е един от най-популярните миграционни маршрути към Европа. Ето защо ние винаги напомняме на нашите европейски партньори, че миграцията не е проблем само на Малта, Италия, Испания или Италия - това е общоевропейски проблем.

Заради напрежението с Италия - десетки кораби стоят в ничии води между двете държави.

;
Кърт Фаруджа, говорител на правителството на Малта: Нито Малта, нито Италия са правно задължени да приемат корабите с мигранти. Корабите са на неправителствени организации, които вземат мигрантите от териториалните води на Либия и Алжир и доплават дотук. Ето защо ние призоваваме за общоевропейска солидарност.

За да помогне на Малта и страните под натиск, Европейската служба за подкрепа в областта на убежището е напът да стане пълноправна агенция.

Анис Касар, говорител на Европейската агенция за подкрепа в областта на убежището: Ще можем да действаме много по-бързо. Ще имаме корпус от 500 офицери, които при нужда да изпращаме много бързо, само за няколко дни, в критични точки, ако страни-членки са подложени на непропорционално висок миграционен натиск.
;

Всеки мигрант, който стъпи на малтийските брегове и в Европа, първо бива идентифицирн и регистриран. А европейската служба помага на страните-членки в решенията им да одобрят молбата за убежище или не.

Фабрицио Елул, Върховен комисарият за бежанците - ООН: Незаконно пристигнал мигрант с лодка без документи може да остане тук 7 дни и до 14 месеца за медицински прегледи.

Малта е една от малкото страни в ЕС, които дават временно убежище на хората с отказана международна закрила: ако спазват реда и закона, работят, плащат си наема и са били на острова 5 години.

Чарлз Бътигейг, фондация "Емигрантска комисия" - Да одобриш или отхвърлиш молба за убежище, е огромна отговорност, защото държиш в ръцете си съдбата на един човек и цялото му семейство. Една грешка - и можеш да причиниш много зло.

Католическата църква на острова помага на мигрантите, но се налага да се справя и с антиемигрантските настроения на острова.

отец Алфред Вела, фондация "Емигрантска комисия" - Когато започнаха да пристигат хиляди мигранти, местните се изплашиха. Полека-лека някои станаха ксенофоби, други - расисти. Защо помагате на мюсюлмани, ни питат, вие ислямизирате острова! Не, ние помагаме на хора като нас.

В Малта има три приемни центъра. През последните 17 години тук са дошли 20 000 мигранти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученически автобус беше похитен в Северна Италия, децата са невредими
Ученически автобус беше похитен в Северна Италия, децата са невредими
Австралия и Нова Зеландия в конфликт с Ердоган заради негово изказване
Австралия и Нова Зеландия в конфликт с Ердоган заради негово изказване