Малта: Как се справят с мигрантите на вратата на Европа?

58 хиляди молби за убежище в ЕС са подадени от началото на тази година, съобщиха от Европейската служба за подкрепа в областта на убежището. Половината са отказани. Въпреки че миграционният натиск към ЕС намалява, молбите за убежище се увеличават. Малта е от страните, които първи посрещат лодките с мигранти.Какво става с тях, когато стъпят европейска земя от Валета, разказва специални пратеник на БНТ Александър Марков:

Александър Марков
от Александър Марков
20:44, 20.03.2019
Чете се за: 01:24 мин.
По света

Малта - островната държава, която системно отказва да приема кораби с мигранти в Средиземно море, не може да се справи сама с миграцията.

Кърт Фаруджа, говорител на правителството на Малта: Средиземноморският път е един от най-популярните миграционни маршрути към Европа. Ето защо ние винаги напомняме на нашите европейски партньори, че миграцията не е проблем само на Малта, Италия, Испания или Италия - това е общоевропейски проблем.

Заради напрежението с Италия - десетки кораби стоят в ничии води между двете държави.

;
Кърт Фаруджа, говорител на правителството на Малта: Нито Малта, нито Италия са правно задължени да приемат корабите с мигранти. Корабите са на неправителствени организации, които вземат мигрантите от териториалните води на Либия и Алжир и доплават дотук. Ето защо ние призоваваме за общоевропейска солидарност.

За да помогне на Малта и страните под натиск, Европейската служба за подкрепа в областта на убежището е напът да стане пълноправна агенция.

Анис Касар, говорител на Европейската агенция за подкрепа в областта на убежището: Ще можем да действаме много по-бързо. Ще имаме корпус от 500 офицери, които при нужда да изпращаме много бързо, само за няколко дни, в критични точки, ако страни-членки са подложени на непропорционално висок миграционен натиск.
;

Всеки мигрант, който стъпи на малтийските брегове и в Европа, първо бива идентифицирн и регистриран. А европейската служба помага на страните-членки в решенията им да одобрят молбата за убежище или не.

Фабрицио Елул, Върховен комисарият за бежанците - ООН: Незаконно пристигнал мигрант с лодка без документи може да остане тук 7 дни и до 14 месеца за медицински прегледи.

Малта е една от малкото страни в ЕС, които дават временно убежище на хората с отказана международна закрила: ако спазват реда и закона, работят, плащат си наема и са били на острова 5 години.

Чарлз Бътигейг, фондация "Емигрантска комисия" - Да одобриш или отхвърлиш молба за убежище, е огромна отговорност, защото държиш в ръцете си съдбата на един човек и цялото му семейство. Една грешка - и можеш да причиниш много зло.

Католическата църква на острова помага на мигрантите, но се налага да се справя и с антиемигрантските настроения на острова.

отец Алфред Вела, фондация "Емигрантска комисия" - Когато започнаха да пристигат хиляди мигранти, местните се изплашиха. Полека-лека някои станаха ксенофоби, други - расисти. Защо помагате на мюсюлмани, ни питат, вие ислямизирате острова! Не, ние помагаме на хора като нас.

В Малта има три приемни центъра. През последните 17 години тук са дошли 20 000 мигранти.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ученически автобус беше похитен в Северна Италия, децата са невредими
Ученически автобус беше похитен в Северна Италия, децата са невредими
Австралия и Нова Зеландия в конфликт с Ердоган заради негово изказване
Австралия и Нова Зеландия в конфликт с Ердоган заради негово изказване