Трима с еднакво име се борят за кмет в Румъния

Над 100 кандидати за местните избори в Румъния тази неделя са разследвани за злоупотреба с власт - преди или в момента, предава агенция Ройтерс. Така е в страната, известна както с успехите на прокуратурата за борба с корупцията, така и с високите нива на злоупотреби. В битките за апетитни постове се демонстрира изобретателност.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:15, 03.06.2016
Чете се за: 00:29 мин.
По света
трима еднакво име борят кмет румъния

В неделя в румънското градче Драгушени ще избират между трима кандидати за кмет от различни партии, но с еднакви имена. Градоначалникът Василе Чепой е уверен, че ще спечели трети мандат.

Василе Чепой: "Хората ме познават, знаят и от коя партия съм. Ако ги питате за кого искат да гласуват, няма да се объркат".

Двамата съперници на кмета също се казват Василе Чепой и не са роднини. Фамилията е популярна в региона, а името Василе - в цяла Румъния. Но съвпадението буди подозрения, че е в ход опит за привличане на гласове. Това е малък епизод от битката за постове, в която залогът е голям. Местната администрация в Румъния разполага с една трета от националния бюджет или близо 16 млрд. и 500 млн. долара. Тя има достъп и до европейските фондове. В обществото се шири мнението, че публични средства се пренасочват в частни джобове. Опитите не спират въпреки успехите на Националната дирекция за борба с корупцията.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
20 млн. лв. за превенция на наводнения и свлачища
20 млн. лв. за превенция на наводнения и свлачища
Шеф на инспекторат в Министерството на здравеопазването със заплата 10 000 лв
Шеф на инспекторат в Министерството на здравеопазването със заплата 10 000 лв