НОВИНИ

Не една, а три се оказаха авиационните бомби в Пловдив

Три стари авиационни бомби откриха в Пловдив. Заради тях Не една, а три се оказаха старите авиационни бомби, заради които в продължение на 20 часа беше отцепен голям район в жилищен комплекс в града. Бойните снаряди бяха транспортирани до близък полигон. Там те ще бъдат взривени, съобщиха от министерство на отбраната. Акцията проследиха Нели Ангелова и оператора Стоян Станчев.

bnt avatar logo
от БНТ
15:34, 03.05.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Първият снаряд беше открит случайно снощи от строители при изкопни работи. Веднага мястото беше отцепено от полиция.

При първия оглед експертите са установили не един, а три бойни авиоснаряда. Паника сред жителите на квартал Тракия обаче нямаше, тъй като преди изграждането на комплекса, мястото е било хеликоптерна площадка и наличието на стари снаряди не е изненада за никой.

Димитър Баталов
Тук играхме цял ден табла с комшията и копаха, копаха и по едно време се разбягаха и видяхме, че откриха бомба. Ама тук е пълно с бомби. Аз съм израснал тук, на 70 години съм. Пълно е с бомби тук.
Петър Балемезов
Тук е имало някаква складова база. Около 2000-та година чистейки тук асфалта се натъкнахме на 5-6 такива бетонни отливки. Дойдоха от поделението и казаха, че няма страшно - това са заготовки, празни. Нещо като учебни бомби.

Акцията по извозването на снарядите беше проведена при изключителни мерки за сигурност. Близо час районът остана блокиран в радиус от половин километър, охраняван от полиция и военни. Семействата от няколко жилищни входа бяха евакуирани до края на акцията. От съображения за сигурност бяха затворени заведения и магазини в съседство. Не се допускаха автобуси от градски транспорт, което предизвика за кратко струпване на пътници по спирките.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петзвезден японски влак предлага най-луксозното пътуване в света
Петзвезден японски влак предлага най-луксозното пътуване в света
Ценко Чоков остава кмет на Галиче
Ценко Чоков остава кмет на Галиче