НОВИНИ

Ниски доходи в Благоевградска област

Благоевградска област остава на дъното на класацията за средна месечна заплата в страната. Само живеещите във Видинска област получават по-ниско заплащане. Най-голяма заплата получават хората, които работят в София, Стара Загора и Варна.

bnt avatar logo
от Спаско Попхристов
20:45, 30.05.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Средното възнаграждение в частния сектор, където работят около 80% от хората в страната, е 931 лева. В Благоевград обаче то е 603 лева.

Емилия Илиева, началник отдел “Статистически изследвания” - Благоевград: ”По отрасли най-ниско е възнаграждението в транспорт, складиране и пощи. Те получават 488 лева. А най-високата заплата е в информационните и далекосъобщителните услуги."

Според хората обявената от статистическия институт средна работна заплата за Благоевградска област не отговаря на реалната.

"Първо, защото има голяма част от икономиката в сивия сектор и изобщо не се знае какво е заплащането. Второ, защото голяма част от работодателите осигуряват работниците си на минималната за бранша, а това влиза в статистиката."
"Аз съм работодател повече от 500 лева хората не могат да получават. Средната заплата, ако се дава, реално трябва да бъде 1000 лева, но трябва да се дава, иначе само на книга 600 лева, това не е реално."

Статистиката сочи още, че размерът на заплатите в Благоевградска област се повишава. От началото на тази година хората са получавали с близо 10% повече в сравнение с миналата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ
ДРУГИТЕ НОВИНИ
България е първа в аутсорсинг сектора в Европа
България е първа в аутсорсинг сектора в Европа