ОС на ООН утвърди с голямо мнозинство Глобалния пакт за миграцията

Общото събрание на ООН утвърди Глобалния пакт за миграцията, който бе приет в Маракеш миналата седмица. Това е първият международен документ по проблема с миграцията. Той не е правно обвързващ. Въздържаха се 12 държави, сред които и България.

от БТА
22:03, 19.12.2018 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
По света
ОС на ООН утвърди с голямо мнозинство Глобалния пакт за миграцията

Пактът бе приет със 152 гласа "за". Против гласуваха пет страни - САЩ, Израел, Унгария, Чехия и Полша. Въздържаха се 12 държави, сред които България, Австрия, Австралия, Швейцария и Италия. На конференцията в Маракеш на 10 декември пактът бе одобрен от 164 страни, отбелязва АП.

Белгия гласува в подкрепа на пакта, въпреки че той предизвика оттеглянето на една от партиите в управляващата коалиция и това доведе до оставката на премиера Шарл Мишел. Бразилия пък обяви, че ще се оттегли от пакта щом избраният за президент Жаир Болсонаро встъпи в длъжност на 1 януари.

САЩ отхвърлиха пакта с аргумента, че той придвижва глобалното управление за сметка на националните закони и интереси на отделните страни. Унгария пък заяви, че пактът е небалансиран и е насочен в подкрепа на миграцията. В изявление преди гласуването председателката на Общото събрание на ООН Мария Фернанда Еспиноса от Еквадор напомни, че този документ няма законово обвързваща сила и не нарушава суверенитета на никоя държава.

Глобалният пакт на ООН за миграцията изброява редица принципи - защита на човешките права, защита на децата, признаване на националния суверенитет и други. Той предлага различни варианти на сътрудничество като обмен на информация и експертиза и интеграция на мигрантите. Пактът призовава за забрана на необосновани задържания и допуска арести само като крайна мярка.

258 милиона души по света са в постоянна мобилност или мигранти, което е 3,4 процента от населението на Земята. Над 80 процента от придвижванията от една страна в друга се извършват законно. По данни на ООН повече от 60 000 нелегални мигранти са загинали от 2000 г.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Жълт код за ниски температури в 11 области за 20 декември
​Жълт код за ниски температури в 11 области за 20 декември
Дядо Коледа раздаде подаръци на оперирани във ВМА деца
Дядо Коледа раздаде подаръци на оперирани във ВМА деца