НОВИНИ

"Още от деня" с инициатива да намерим и опишем забравените църкви и манастири

В деня, в който почитаме Свети Цар Борис Покръстител - предаването "Още от деня" даде начало на инициативата "В търсене на вярата". Идеята е посветена на това да намерим и опишем заедно забравените църкви и манастири в България. Всеки зрител може да изпраща на Фейсбук страницата на предаването - снимки и информация за рушащи се и забравени църкви и манастири. С идеята да бъде съставена актуална карта, в която да бъдат регистрирани тези реликви.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
20:19, 02.05.2017
Чете се за: 01:37 мин.
Още

По пътя за Враца, сгушени в местността "Ритлите" се крият останки на четири църкви от различни периоди. Според преданията на същото място векове по-рано траките почитали своите Божества. А българите го превърнали в християнски център. Оцелява и по време на робството. Днес обаче дори местните не знаят историята за тези времена. В близкото село Лютиброд трудно ще намерите някои дори да ви покаже пътя към храма.

;

Тръгваме по пътя на вярата. Една скромна табела, подсказва накъде е посоката за да видим останките от две църкви в района. Първо виждаме средновековния храм "Св. Георги", той е единствената оцеляла постройка от манастир съществувал по времето на второто българско царство. В документи от 1479 година е отбелязано, че в селото, което тогава се казвало Коритена имало 8 домакинства. След 15-ти век селото изчезва. Хората се връщат в него в началото на миналия век. Още тогава, през 1927 г. църквата е обявена за народна старина. По-късно и народната власт ще обяви храмът за национален паметник на културата. Там някъде приключила институционалната загриженост към тази реликва. Преди осем години, членовете на сдружение "Историческа пробуда" в София, се заеха да възстановят покрива на храма и зида на постройката. С помощта на дарителска кампания, подкрепена от БНТ, това стана възможно. Заради многото изгубено време през годините, оцелелите стенописи са твърде малко. Ценност запарена от институциите, поругана от намесата на човешката ръка.

Неофит, Патриарх Български - Когато пазим нашите старини, ние изразяваме своята благодорансто, към тези които са заслужили за своя народ, своята църквата и са преценили, че служението към църквата е служене към народа. Бог вижда и ще ни въздаде за нашето усилие!

Днес само Бог може да види останките на средновековния град край скалите на "Ритлите", защото растителността е скрила пътя до него. Не е трудно обаче да се стигне до основите на античната базилика, в която миряните отправяли своите молитви. Все още личат масивните мраморни колони и нетипичната за нашите земи архитектура на храма. Векове по-късно в този стил започват да сторят в пределите на днешна Гърция. Според археолози обаче ако това място спешно не бъде възстановено до десет години следи от него няма да има.

Неофит, Патриарх Български - Не всички църковни настоятелства имат финансови средства, за това е добре да се потърсят хора, които имат възможност да бъдат полезни във възстановяването на работите. Имаме много добри хора в нашата страна и в чужбина българи, които дават своята лепта за храмовете в совите места и това е една добра помощ за църквата. Нека Бог да ги възнаградили за добрите им дела, които са извършени в полза на църковния ни живот.

В търсене на вярата - предаването "Още от деня" Ви приканва да разкажете за забравени църкви и манастири, за които знаете, а институциите сякаш са забравили. Надяваме се заедно да върнем живота в тези огнища на вярата!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на културата отчете мандата си
Министърът на културата отчете мандата си
18 години БНТ Свят 
18 години БНТ Свят