НОВИНИ

От нашите пратеници: Хакнаха имейли и интернет профили в щаба на Макрон

От щаба на Емаюел Макрон късно снощи обявиха, че той е обект на мащабна хакерска атака. Съобщението дойде броени минути, преди да приключи предизборната кампания. От 6 май до края на изборния ден на 7 май медиите във Франция нямат право да коментират информации, свързани с двамата кандидати за Елисейския дворец. Нямат право на изявления и от щаба на Еманюел Макрон, така че във Франция и медиите, и щабовете мълчат по случая. По случая ще заседава избирателната комисия във Франция, предаде специалният пратеник на БНТ в Париж Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:51, 06.05.2017 (обновена)
Чете се за: 00:24 мин.
По света

Става дума за разпространение на информация от електронна кореспонденция, която е примесена с фалшива информация. Целта е да се дискредитира Еманюел Макрон в навечерието на втория тур на изборите.

От щаба на Макрон съобщиха, че става дума за хакнати имейли и интернет профили на представители на тяхната формация. Те казват, че всичко около партията е чисто, че няма нарушение на закона. Според тях целта е да се подкопае френската демокрация.

Анализатори и световни медии сравняват случая с този в САЩ, където по време на предизборната кампания бяха разпространени откраднати данни от демократическата партия и от щаба на Хилари Клинтън.

В щаба на Макрон става дума за анонимен потребител, който е качил данните от 9 гигабайта. От щаба на Макрон не обвиняват никого към момента. Разследването продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съборът Златоградско чеверме очаква ценителите на родопски специалитети
Съборът "Златоградско чеверме" очаква ценителите на родопски специалитети
​Легендарният Ален Делон се оттегля от киното
​Легендарният Ален Делон се оттегля от киното