НОВИНИ

Парламентът ратифицира Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО

Народното събрание ратифицира Протокола за присъединяване на Сeверна Македония в НАТО. Това стана факт със 140 гласа "за", нито един против и при отсъствието на опозицията от БСП. Вижте подробности от прякото включване на Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
10:11, 20.02.2019 (обновена)
Чете се за: 01:13 мин.
У нас
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: В наш национален интерес е югозападната ни съседка да бъде част от споделени демократични ценности, като поеме своя дял от отговорности и задължения, произтичащи от членство в НАТО, както и да допринася за евроатлантическата сигурност. Република България ще продължава да окуражава Република Северна Македония и да подпомага процеса за продължаване на вътрешните реформи, които са необходими за започване на преговори за членство в ЕС.
Ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана в НС: С присъединяването на Република Северна Македония към Северноатлантическия договор ние осигуряваме нашата югозападна граница, където вместо съсед, ще имаме съюзник.
Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Идеите за евроатлантическата ориентация на Западните Балкани, включително и на Македония, са наш ангажимент от 90-те години. Убедени сме, че това е пътят за изграждане на силни и стабилни Балкани.
Волен Сидеров, лидер на "Атака", председател на ПГ на "Обединени патриоти": Ще рискувам малко да понамаля патоса, с който днес колегите се изказват, тъй като политиката все пак не е поезия. В политиката трябва да търсим конкретните, практическии изгоди за всяка една страна.
Юлиян Ангелов, "Обединени патриоти", ВМРО: Днешният ден е важен за българските национални интереси и за сигурността изобщо, не само на България, а и на цяла Югоизточна Европа и особено Западните Балкани. Защото днес виждате, колегите от БСП ги няма.
Цветан Цветанов, председател на парламентарната група на ГЕРБ: Когато Македония и Балканите имат перспективата за НАТО - това означава, че регионът става много по-сигурен. Съжалявам, че днес едно еднолично решение на лидера на БСП и страха, който има в тази парламентарна група, не даде възможност на всички тези демократично мислещи депутати от БСП да участват в този дебат.
;

След гласуването, председателят на българския парламент Цвета Караянчева и колегата и от Република Северна Македония Талат Джафери благодариха на депутатите.

Цвета Караянчева, председател на НС: Искам от името на българския парламент и на българския народ да ви поздравя с подписването на протокола за присъединяване на Република Северна Македония към НАТО. С днешната ратификация българското Народно събрание показа решимостта на българската държава да продължим да решаваме проблемите на региона и да се грижим за колективната сигурност - не само в нашия регион, но и в цяла Европа.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цвета Караянчева разговаря с Талат Джафери в НС
Цвета Караянчева разговаря с Талат Джафери в НС
МВР получи 9 нови автомобила, обособени като технически работилници
МВР получи 9 нови автомобила, обособени като технически работилници