НОВИНИ

Социален проект във Варненския затвор

Варненското сдружение "Алтруист" е един от седмината финалисти в тазгодишното издание на Конкурса за най-добър бизнес план на неправителствена организация, организиран от Българският център за нестопанско право. Целта на конкурса е да се стимулират неправителствените организации да започнат стопанска дейност. Проектът, с който сдружението кандидатства в програмата, е изграждане на цех за бетонни изделия във Варненския затвор.

bnt avatar logo
от Вилиана Иванова
21:53, 23.02.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
социален проект варненския затвор

Проектът е резултат от 4-годишния опит на "Алтруист" в работата с бивши затворници - време, в което са открили основния проблем при връщането на бившите престъпници в обществото.

Албена Кърстева, председател на Сдружение "Алтруист": Онези, които успеят да си намерят работа, успяват да се измъкнат от порочния кръг " излизане от затвора - ново престъпление поради социални причини - и отново влизане в затвора.

Така се родила идеята за предприятие, което да даде на затворниците квалификация още докато тече присъдата им и възможност за работа след излизането на свобода. Бъдещият цех за бетонни изделия би се вписал много добре в социалната програма на затвора, в който отскоро има работилница за профили за сухо строителство, а амбициите на ръководството са да открие и такава за ламарина.

Йордан Йорданов, директор на Варненския затвор: Трудно можем да говорим за някакви икономически показатели, за психосоциалния ефект - той определено ще е безспорен.

За старт на предприятието са достатъчни 25 хиляди лева. То ще предлага не само изработването на нестандартни бетонови елементи, но и проектирането и оформянето на детски площадки, крайблокови и градински простнаства на конкурентни цени.

Албена Кръстева: Голямото желание на "Атруист" е с парите, които евентуално ще спечелим, да направим едно защитено жилище за хора, които излизат от затвора.

А разчетите на проекта са в края на първата година от работата си новият цех да излезе на печалба. Която ще бъде вложена в следващия социален проект.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Референдум: Ще бъдат ли разкрити виновниците за фалита на КТБ?
В "Референдум": Ще бъдат ли разкрити виновниците за фалита на КТБ?
Верижна катастрофа на булевард Ломско шосе в София
Верижна катастрофа на булевард "Ломско шосе" в София