НОВИНИ

Проф. Ричард Тейлър: Теорията за "подбутването" има дълбок смисъл

Знаете ли от какви видими и невидими фактори се влияят икономическите решения на човек? Докато класическите икономисти смятат, че тези решения са ръководени от рационални мотиви, американският професор Ричард Тейлър е на друго мнение. Той доказва, че човешките решения в голямата си степен са ирационални и затова понякога е нужно да бъдат "подбутнати" в правилната посока. Именно заради този принос в т.нар. бихейвиористична икономика професор Тейлър тази седмица беше удостоен с Нобеловата награда по икономика. Какво точно представлява "подбутването" и защо професор Тейлър беше търсен съветник на американския президент Барак Обама и на британския премиер Дейвид Камерън - вижте във видеото.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
10:11, 14.10.2017
Чете се за: 01:53 мин.
По света

За някои Нобеловите награди по икономика може би изглеждат далеч от реалния живот, но тазгодишната награда има много общо с него. Носителят ѝ преподавателят по бихевиористини науки и икономика в Чикагския университет Ричард Тейлър, добива широка популярност преди 10 години, когато за първи път дефинира как човек се влияе в изборите си от на пръв поглед дребни фактори. Тогава издава книгата си "Подбутване" - термин, въведен от самия Тейлър.

Проф. Ричард Тейлър, Чикагски университет: Подбутването е всяко малко нещо около нас, което привлича вниманието ни и влияе върху поведението ни. Да вземем например кафенето на университета. ... подредбата на храната влияе върху избора ни, който ще направим. В нашето кафене, например, за да стигнете до бургерите, трябва да минете покрай салатите. Това увеличава шанса, че ще си вземете салата, което е добро нещо. Друга област, в която виждаме подбутвания, е сигурността. Тук в Чикаго има красив булевард, който се нарича Крайезерния булевард.Там има опасен завой, на който шофьорите постоянно излитат от пътя. Градската управа обаче боядиса бели линии върху пътя и когато минавате по най-опасната част от завоя, тези линии са по-близо една до друга, което създава илюзията, че увеличавате скоростта, така че натискате спирачката и намалявате. Направил сте точно това, което е трябвало да направите. Били сте подбутнати.

През 2010 година тази теория на Тейлър от икономиката и маркетинга влиза и в политиката. Професорът е потърсен от Барак Обама за съвет как чрез "подбутване" да бъде приложен нов пенсионен закон в Съединените щати. Дейвид Камерън кани Тейлър в Лондон за съвети как британското общество да бъде стимулирано към социално отговорно поведение. През 2015 г. Тейлър пробива и в Холивуд, като за кратко се появява в една от сцените на превърналия се в хит филм "Големият залог".

Тогава не печели "Оскар", но признава, че е очаквал Нобеловата награда.

Проф. Ричард Тейлър, Чикагски университет: Днешната награда донякъде компенсира разочарованието ми от "Оскар"-ите преди две години. Там няма награда за "Най-добра бихевиористична икономика".

Тези дни професорът събира поздравления от колеги и студенти в Чикагския университет.

Проф. Ричард Тейлър, Чикагски университет: Моята мантра е: ако искаш да накараш хората да направят нещо, направи го така, че да е лесно. Премахни препятствията. Така че, ако искате хората да използват по-малко енергия, измислете начини това да бъде лесно.

Критиците на Тейлър го упрекват, че опростява и подценява човешката същност. Той е убеден, че в теорията му има дълбок смисъл.

Проф. Ричард Тейлър, Чикагски университет: Някои се тревожат, че идеята за подбутването и архитектите на избора води хората по пътя към Биг брадър. Но това не е начинът, по който ние виждаме нещата. Архитектура на избора в известна степен трябва да съществува. Човекът, който подрежда кафенето, трябва да сложи някъде храната. Салата пред бургерите ли да бъде, или зад тях? И ние казваме, след като така и така храната трябва да бъде подредена, защо архитектът на избора да не я подреди така, че хората да бъдат по-щастливи, по-здрави, и ако е възможно - да живеят малко по-дълго.

Професорът не смята, че за 40 години научна и преподавателска работа е променил гледната точка на някого. Но предпочита да "подбутва" младите, чиито мироглед не се е формирал напълно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама пешеходци са загинали при пътен инцидент в Горна Оряховица
Двама пешеходци са загинали при пътен инцидент в Горна Оряховица
МВФ призовава Латинска Америка да се бори с корупцията
МВФ призовава Латинска Америка да се бори с корупцията