НОВИНИ

Протест на жълтите жилетки във Франция

За днес са планирани нови протести на "жълтите жилетки" във Франция. Това е 16-та поред събота на мобилизация.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:08, 02.03.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Пореден протест на „жълтите жилетки" днес в Париж и други френски градове. Началото на протестното шествие е планирано за 11 часа местно време от Триумфалната арка във френската столица.

Група във Фейсбук отправя призив за блокади и край на пацифизма. Друга група организира пикник на Марсово поле край Айфеловата кула. Отново в социалната мрежа гражданско обединение призовава хората да се съберат през телевизия Бе Еф Ем, а в друго послание няма определено място за събиране, а се апелира за спонтаннност.

В Лион е предвиден марш в черно като символичен траур за френските институции и неясното бъдеще на страната. Има призив хората да носят маски на политици.

„Жълтите жилетки" приканват съмишлениците си в съседни страни като Белгия, Англия, Люксембург, Холандия и северна Германия да се присъединят към демонстрациите в Лил на 2 март. За да може посланието им по-лесно да достигне до другите европейци, то е преведено на английски и немски език във Фейсбук.

В Рен, префектурата на Бретан, съобщава, че е забранила прояви в центъра на града и в района на гарата, подчертавайки, че движението на „Жълтите жилетки" не е поискало предварително разрешение. Решението си префектурата обяснява с ескалацията на насилие по време на демонстрациите предходната седмица.

47 хиляди души са участвали в 15-я протест на "жълтите жилетки" миналата събота, от които 5800 в Париж, по данни на министерството на вътрешните работи на Франция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилени мерки за сигурност и затворени улици в София
Засилени мерки за сигурност и затворени улици в София
Един човек загина по време на антиправителствените протести в Алжир
Един човек загина по време на антиправителствените протести в Алжир