Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Родопското овче мляко е лечебно

Овчето мляко и сирене в Родопите имат най-високото съдържание на антиканцерогенни субстанции и помагат за предпазването от няколко вида рак. Това установиха български учени от Института по криобиология и хранителни технологии след продължили девет години изследвания.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова Величка Петкова, К.Георгиев
08:50, 20.08.2017
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Българските учени в партньорство с техни колеги от Германия са изследвали три породи овце, отглеждани в Родопите - каракачанска, родопски цигай и среднородопска. Основната цел е била да се проследи биологичната стойност на овчето мляко и съдържанието на мастни киселини.

Проф. Любомир Ангелов - Институт по криобиология и хранителни технологии: Изследването сочи, че нашите породи, които са каракачанската и родопският цигай, са с най-високо съдържание на антиканцерогенни субстанции в млякото.

Каракачанската овца е най-древната порода по нашите земи, слектирана през вековете. С опазването ѝ от години се занимава д-р Стойчо Данчев от родопското село Момчиловци. В момента стадото му наброява 300 каракачански овце и още толкова от другата местна порода родопски цигай.

д-р Стойчо Данчев, фермер: Каракачанската овца е устойчива на заболявания, много приспособима, на ден тя изминава 15-20 километра, задължително трябва да ходи на дълги разстояния, да пашува.

Точно естествената и разнообразна паша в Родопите води до високото съдържание на антиканцерогенни субстанции в млякото на овцете, установяват учените.

проф. Любомир Ангелов: Препоръката е да се ползва планинско и високопланинско мляко, от което да се прави предимно сирене и кисело мляко. Това е най-подходящо, по този начин се запазват всички биологично активни вещества в другите продукти. И ролята на тези антиканцерогенни субстанции е такава, че има доказателства, явни, научни доказателства, че те подтискат и са като превенция против рак на кожата, рак на дебелото черво, на стомаха.

Фермерът Стойчо Данчев също е убеден в качеството и лечебните свойства на овчето мляко.

д-р Стойчо Данчев: Нашите деди тука в Момчиловци са отглеждали навремето около 40 хиляди овце и старото поколение, които са гледали, почти всички живееха 90-100 години хората.

Сега овцете са значително по-малко и въпреки субсидиите отглеждането им е трудно, а млякото се изкупува на една и съща цена без значение дали е от високо или ниско продуктивна порода, каквато е каракачанската.

д-р Стойчо Данчев: Мандрите го изкупуват на един-един и десет овче мляко. Каква ни е сметката? Аз не мога да си платя доенето, аз днеска доя по пет-шест часа сутрин и вечер.

Количествата обаче не са големи и от тях стопанинът произвежда сирене предимно за собствени нужди, аза да стигнат чистите продукти до повече потребители, е нужна насочена държавна политика, смята фермерът.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Жеравна празнува 10-то юбилейно издание на фестивала на фолклорната носия
Жеравна празнува 10-то юбилейно издание на фестивала на фолклорната носия
Пловдивски училища ще получат бонуси за добро представяне на матурите
Пловдивски училища ще получат бонуси за добро представяне на матурите