НОВИНИ

Русия иска гаранции за енергийните проекти с България

Българският премиер Бойко Борисов ще бъде на работно посещение в Русия на 30 май. Това съобщиха днес от Кремъл, ден след срещата на президентите Владимир Путин и Румен Радев в Сочи. Русия иска конкретни гаранции от България, за да участва в нови съвместни енергийни проекти с България, заявиха още от Кремъл. Подробности за реакциите на Москва след визитата на българския президент - от Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
18:35, 23.05.2018
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

На преговорите между президентите Путин и Радев руската страна не е имала за цел да договаря нови газови проекти с България. Както заяви говорителят на Путин, никой не се е и опитвал да постига конкретни договорености.

Дмитрий Песков, говорител на президента на Русия: Има проекти, които сега са в етап на реализация. Българската страна проявява определен интерес, но по този повод не са водени никакви конкретни разговори и нямаше как да бъдат водени. Нямахме такава цел.


;

Руският енергиен министър Александър Новак също говори за гаранции за реализацията на съвместни енергийни проекти с България - гаранции както от гледна точка на потребителите на газ, така и за това , че проектите съответстват на европейското законодателство. Гаранциите, според Новак, трябва да бъдат дадени от България и Евросъюза.

Що се отнася до проекта "Белене" - руската компания "Росатом" обяви, че ще участва в търг за "Белене", ако проектът бъде размразен. Предполага се, че конкретни разговори по енергийното сътрудничество ще бъдат водени по време на очакваното скоро посещение на премиера Борисов в Русия.


;

След като през 2014 г. Русия спря проекта за газопровод "Южен поток" през България, тя започна да строи алтернативния "Турски поток", за износ на синьо гориво за Европа през Турция. Преди два дни в Москва президентът Радев говори за необходимост от строеж на газова тръба, директно към България. Но според руската страна затова са нужни определени гаранции.

Дмитрий Песков, говорител на президента на Русия: България отново проявява интерес да участва в големи международни енергийни проекти. Това е отделна тема, която изисква гаранции от българска страна.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: По-безопасен фейсбук
ДРУГИТЕ новини: По-безопасен фейсбук
Правителството очаква подкрепа от НС за довършване на АЕЦ Белене
Правителството очаква подкрепа от НС за довършване на АЕЦ "Белене"