НОВИНИ

САЩ официално се оттеглят от Парижкото споразумение за климата

Съединените щати обявиха, че се изтеглят от Парижкото споразумение за климата. Държавният секретар Майк Помпео е уведомил ООН. Това е първата официална стъпка в едногодишната процедура за излизане от глобалния пакт за борба с климатичните промени.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:50, 05.11.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Официалното писмо за изтеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата вече е факт. То се очакваше от 2017 година, когато за първи път администрацията на Доналд Тръмп обяви намерението си, но юридически нямаше право да го осъществи.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Съединените щати ще се изтеглят от Парижкото споразумение за климата, но започват преговори за повторно присъединяване или предоговаряне на нови честни условия спрямо американския бизнес, работниците, данъкоплатците.

Във формалното съобщение към ООН американският държавен секретар Майк Помпео подчертава, че споразумението е "несправедливо икономическо бреме" върху икономиката на Съединените щати.

Американците ще продължат да заемат своето място, тъй като за да влезе в сила изтеглянето им от споразумението, трябва да минат 12 месеца. Самият текст, подписан през 2015 година от Барак Обама, предвижда нито една страна да не може да извести за напускането си преди третата година от одобряването му.

САЩ, които са един от най-големите замърсители с парникови газове, ще бъдат единствената държава извън договореното с много усилия споразумение. То за първи път обедини близо 200 държави зад каузата да се ограничи глобалното затопляне и свързаните с него негативни последици.

Неправителствени организации и експерти разкритикуваха решението на американската администрация, а някои изразиха надежда Доналд Тръмп да загуби президентските избори и на негово място да дойде президент с различна програма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар изпепели общежитие за социално слаби в Димитровград
Пожар изпепели общежитие за социално слаби в Димитровград
Лекари от Александровска болница на протест заради лоши условия на труд
Лекари от "Александровска" болница на протест заради лоши условия на труд