НОВИНИ

Ще има нов затвор за 450 лишени от свобода край Кремиковци

След 3 години ще има нов затвор за 450 лишени от свобода край Кремиковци. Проектът ще се финансира с пари от Норвежкия финансов механизъм и ще струва близо 32 милиона лева. Министерството на правосъдието продължава и модернизацията на сега съществуващите затвори, които ще достигнат до европейските стандарти.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:41, 19.08.2017
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

Два са основните проблеми пред системата на затворите в момента - липсата на кадри и липсата на достатъчно пространство за затворниците, показват данните на правосъдното министерство. За да избегне България дела и осъдителни присъди в Европейския съд за правата на човека, трябва да осигури поне по 4 квадратни метра площ на всеки затворник.

Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието: Ние говорим за сравнително недобри условия в нашите затвори, тези условия са недобри както за самите осъдени лица, така и за нашите служители. Всъщност докато едните изтърпяват своите наказания при тези условия, нашите служители работят при тях.

В момента в България има 12 затвора, в които работят близо 2000 души. Годишната издръжка на затворите е близо 33 милиона лева, което е недостатъчно за модернизацията им. Именно затова България използва пари от Норвежкия финансов механизъм, като от 2007 г. досега е усвоила близо 26 млн. лева. Предвидените средства за следващия програмен период са двойно повече.

Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието: Има няколко затвора, които се нуждаят от сериозни ремонти. Това са основно затворите, които сме предвидили да модернизираме и ремонтираме през следващия програмен период, да речем затвора в Бобов дол, в Пазарджик.

Досега е направен ремонт на затворите в Стара Загора, Сливен, Варна, тече реновация и в затвора в Бургас. Освен пространство на затворниците се осигурява течаща вода и санитарни възли във всяка стая.

Свилен Цветанов, и.д. главен директор на ГД "Изпълнение на наказанията": В последните години, в четири затвора, включително и този в Стара Загора, бяха иновирани и се постигна един относително добър стандарт. Има тенденция на спад на броя на лишените от свобода, която в момента задържаме на ниво от малко над 7000 за затворите в страната.

Въпреки модернизациите обаче, финансирането на затворите остава проблем, защото дори и обновени те трябва да се поддържат.

Иван Карушков, директор на затвора в Стара Загора: В старозагорския затвор в момента са около 700 души лишени от свобода. Капиталовите разходи приблизително ни стигат, справяме се с добра организация, използват се лишените от свобода за поддръжката на базата. В крайна сметка тука има достатъчно хора, които трябва да бъдат добре организирани, за да поддържат наличната база.

Чрез участието си в ремонтите, затворниците намаляват присъдите си и се ангажират да не рушат построеното от тях. Отделно част от затворниците в Стара Загора имат и друга работа.

Иван Карушков, директор на затвора в Стара Загора: Мебелният цех при старозагорския затвор работи от много години и е дал много добра продукция, ние например сме обзавеждали хотели, Върховния административен съд в София, факултета по журналистика на Софийския университет, редовни клиенти са ни съдилища, особено Софийския районен съд.

За работа в цеха се подбират лишени от свобода с по-добро образование и по-дълги присъди. В затвора има и училище, включително и курс по мебелно производство. Получавайки професия, след излизането си на свобода, затворниците имат по-голям шанс за адаптация към нормалния живот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Загина пожарникар при изпълнение на служебния си дълг в Бяла
Загина пожарникар при изпълнение на служебния си дълг в Бяла
От нашия пратеник в Испания: Мюсюлмани излязоха на шествие срещу тероризма
От нашия пратеник в Испания: Мюсюлмани излязоха на шествие срещу тероризма