НОВИНИ

Силно представяне и положителни отзиви за Мария Габриел след изслушването в ЕП

Мария Габриел е получила единодушното одобрение на комисиите по култура и образование и по промишленост, изследвания и енергетика в Европейския парламент. Снощи българката беше изслушана в качеството й на кандидат за еврокомисар по иновациите и младежта. Повече подробности вижте в прякото включване на кореспондента ни от Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:16, 01.10.2019 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Коментарите за българския кандидат за еврокомисар са изключително положителни, а представянето й пред ЕП се определя като силно и доказващо, че Мария Габриел е готова за поста. Още снощи беше ясно, че тя ще получи подкрепата и на двете комисии, въпросът беше дали това ще е единодушно или с необходимия брой гласове.

Иво Христов - евродепутат от БСП/Група на социалистите и демократите: Считам, че госпожа Габриел достойно се опита да отговори на всички въпроси, които й бяха зададени. Надявам се с времето да влезе в детайлите на портфейлите, които са й поверени. Мисля, че нямаме основание да се срамуваме от тази кандидатура и можем само да й пожелаем успех.
Асим Адемов - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Мария Габриел се представи точно така, както очаквахме - блестящо. Ако трябва да се изразя академично, сигурен съм, че ще си вземе изпита с отличен. Много уверена, много сигурна в себе си, с нужното самочувствие. Всичко това се базира на дълбокото познаване на проблематиката, солидната подготовка и знания.
Льоранс Фаренг - "Обнови Европа", Франция: Мария Габриел направи добро впечатление, представянето й беше на високо ниво. Мисля, че тя вече е доказала своите качества и като евродепутат, и като настоящ комисар. Аз съм спокойна за образоването, иновациите, науката, културата и младежта, защото тя показа, че има визия за развитието на всички тези области.

На 17 октомври всички комисии ще дадат становището си относно предложенията за еврокомисари в различните ресори, а на 23 октомври в пленарна зала трябва да бъде гласуван новият състав на Европейската комисия, която се очаква да заработи на 1 ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Температурите падат с над 10 градуса в петък, идват валежи и силен вятър
Температурите падат с над 10 градуса в петък, идват валежи и силен вятър
Жители на Младост протестират срещу преместването на Центъра по наркомании
Жители на "Младост" протестират срещу преместването на Центъра по наркомании