НОВИНИ

Скандал между Тръмп и бившия му главен съветник Стивън Банън

Американският президент разпусна анкетната комисията за разследване на измами с гласуването на изборите през 2016 г. Тръмп твърдеше, че до 5 милиона гласа са подадени незаконно за съперничката му Хилари Клинтън, а създаването на комисията предизвика бурни реакции в страната. Междувременно книга на журналист от британския вестник „Гардиан“ за президентската администрация разтърси Белия дом още преди да е излязла и предизвика скандал между президента и бившия му главен стратег Стив Банън.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
21:18, 04.01.2018
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Скелетите в гардероба* от предизборната кампания не спират да преследват Тръмп. Президентът заплаши Стив Банън - човекът, който преди година беше дясната му ръка - със съдебни действия заради клеветнически, според президента твърдения. Гневът на президента избухна заради думите на Банън, че срещата между сина и зета на Тръмп с руски представители през юни 2016 г. в „Тръмп тауър“ с цел да получат уличаващи сведения за Хилари Клинтън е предателство. В отговор Тръмп обяви, че когато Банън е загубил работата си в Белия дом, е загубил и ума си.

Банън беше уволнен през август, но преди това имаше ключова роля. Известен с крайно консервативните си възгледи, той стои зад създаването на пословичното послание на Тръмп „Америка на първо място“. Говорителката на Белия дом определи твърденията на Банън като абсурдни. Разследването на руската следа в американските избори е едно от изпитанията за президентството на Тръмп.

;

Думите на Банън се появиха в откъси от книгата „Огън и ярост: Белият дом на Тръмп отвътре“, написана от бившия коментатор на „Гардиън“ Майкъл Улф, която трябва да излезе следващия вторник. Адвокат на президента обаче обяви, че ще се опита да блокира излизането на книгата.

Тя е базирана на над 200 интервюта с хора от най-близкото обкръжение на Тръмп и показва живота зад стените на Пенсилвания авеню 1600 на една трудно функционираща администрация, разтърсвана от кризи. В нея има изненадващи разкрития. като това, че Тръмп не е очаквал да победи на изборите, след избирането му съпругата му Мелания плакала, но не от радост, той не е останал доволен от клетвата си и е изпитвал страх от Белия дом, а дъщеря му Иванка искала да е първата жена на неговия пост и имали сделка със съпруга ѝ кой да се кандидатира за него.

Междувременно в Западното крило на Белия дом беше забранено на служителите да носят личните си телефони. Решението било свързано със сигурността, а не с изтичането на информация.

;

* скелети в гардероба / ~ дрешника (AmE skeletons in the closet / BrE ~ cupboard): таен повод за срам, който може да има вредни последствия, ако бъде показан наяве (бел. ред).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В китайския град Харбин ледени блокове бяха превърнати в изкуство за 34-и път
В китайския град Харбин ледени блокове бяха превърнати в изкуство за 34-и път
Вицепрезидентът и омбудсманът подкрепиха Истанбулската конвенция, БСП - не
Вицепрезидентът и омбудсманът подкрепиха Истанбулската конвенция, БСП - не