НОВИНИ

Стартира битката за Белия дом

Започнаха партийните първични избори за президентска номинация в Съединените щати. Кандидатите на републиканците и демократите проведоха и заключителните си митинги в опит да наберат симпатизанти. Щата Айова по традиция е първото място, където се гласува, а изходът от вота там дава тон на цялата надпревара за Белия дом.

bnt avatar logo
от Младен Петков
17:19, 01.02.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Първоначалните прогнози за лесна победа на Клинтън се сблъскаха със спънки като нестихващия скандал за нейния личен имейл сървър и проучвания, които накланят везните в полза на Сандърс.

По време на едно от много си появявания в т.нар. щат на Ястребовото око Клинтън заяви, че тя ще бъде по-силния кандидат в битката срещу републиканците, но Сандърс не се съгласи като припомни, че скорошно допитване на Ен Би Си е показало, че именно той би победил с по-голяма разлика евентуалния номиниран от републиканците Донълд Тръмп.

Междувременно в края на кампанията си в Айова водещият в допитванията на републиканците Тръмп заложи на срещи с важната за победата му евангелистка общност.

Партийните събрания в Айова започват 7 часа вечерта местно време. Процесът е различен за двете партии. Републиканците се събират и след представяне на платформи гласуват, докато при демократите сбирката се състои в убеждаване между съгражданите и гласуването е под формата на присъединяване към групата на определена номинация.

Именно по време на партиийните комитети силните доводи могат да убедят присъстващите да гласуват за някой, когото първоначално не са подкрепяли.

Поради тази причина важен момент е присъствието на възможно най-много застъпници на даден кандидат.

Очакванията са да се появят гласуващи за първи път, които са привлечени от нетрадиционните кампании на Донълд Тръмп и Бърни Сандърс.

Прогнозата за наближаваща снежна буря в региона, обаче може да попречи на участието. За Хилъри Клинтън това не би трябвало да е проблем. В ролята си на синоптик за тези, които биха останали по домовете, тя твърдо заяви, че според нейната информация снежната буря ще започне след полунощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваня Кастрева подаде оставка
Ваня Кастрева подаде оставка
МЗ налага превантивни мерки срещу разпространението на вируса Зика
МЗ налага превантивни мерки срещу разпространението на вируса Зика