НОВИНИ

Тържествена церемония в Лондон отбеляза век от примирието с Германия

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер положи венец на военния мемориал Кенотаф в центъра на Лондон по повод стогодишнината от примирието, с което се слага край на Първата световна война.

bnt avatar logo
от БТА
14:56, 11.11.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света
тържествена церемония лондон отбеляза век примирието германия

Щайнмайер е първият германски лидер, включил се в британската церемония в памет на загиналите. Той положи венеца "от името на германския народ в исторически акт на помирение", заяви британското правителство преди церемонията.

Щайнмайер пристигна с принц Чарлз, който положи първия венец от името на майка си, 92-годишната кралица Елизабет Втора, която наблюдаваше церемонията от балкон наблизо. Траурният акт беше последван от двуминутно мълчание.

Принцовете Уилям и Хари и други членове на кралското семейство също положиха венци на Кенотафа, както и премиерът на страната Тереза Мей и други водещи политици. Венец беше положен и от името на 97-годишния принц Филип, съпруг на кралица Елизабета Втора, но смият той не присъстваше.

"Сто години след замлъкването на пушките на Западния фронт, всеки един от нас може да спре и да помисли за огромните саможертви, които мнозина са направили", написа Мей в Туитър преди церемонията. По-рано тя заяви, че присъствието на Щайнмайер "показва значението на това събитие, 100 години след края на Първата световна война".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган и Тръмп са обсъдили убийството на журналиста Джамал Хашоги
Ердоган и Тръмп са обсъдили убийството на журналиста Джамал Хашоги
Българският филм Ирина спечели две отличия на кинофестивал в Германия
Българският филм "Ирина" спечели две отличия на кинофестивал в Германия