Рекорден брой туристи се радват на Северното сияние в Норвегия

Рекорден брой туристи тази година са избрали да посетят северните части на Норвегия. Причината е да се насладят на северното сияние. Още за тенденцията и за красивото явление разказва Теодора Гатева.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:50, 28.12.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Приключение, незабравимо изживяване, изумително, спиращо дъха - това са малка част от определенията на туристите за престоя им в град Тромсьо. Това е най-северното населено място в света и едно от най-популярните места за наблюдение на сиянието. Именно това магично природно явление е причина за наплива на туристи.

- туристка от Япония: "За северното сияние, разбира се!"

- Мартин Порт, турист от Англия: "За първи път в живота си ще гледаме северното сияние."

Абарика Найер, туристка от Индияю; "Искахме да видим какво представлява северното сияние, а това е най-доброто място!"

За последното десетилетие зимният туризъм тук се е увеличил пет пъти. Най-голям наплив има в област Финмарк.

Тронд Оверас, директор на туристическа компания: "Миналия зимен сезон имахме най-висок ръст на туризма във Финмарк, близо 28%. Това ме прави щастлив!"

Местните хотелиери се замислят за увеличаване на легловата база. Сега желанието им е и ресторантите и заведенията да започнат да работят по празниците, защото клиенти изобилстват, но няма услуги. Колкото до наблюдението на Аурора Бореалис или още Зората на Севера, природозащитници обясняват, че то се случва на 11-годишен слънчев цикъл и през 2018 година ще влезе в низходящата му част. С други думи северно сияние през следващите години ще има, но по-рядко, то ще може да се наблюдава значително по-често едва след 2025 година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Как БНТ-Русе помогна на зрителите през годината
Как БНТ-Русе помогна на зрителите през годината
Да видиш родната си страна след 5 години
Да видиш родната си страна след 5 години