НОВИНИ

Турската полиция продължава да издирва атентатора от новогодишната нощ

Турция ще бъде в извънредно положение до средата на април. Парламентът одобри удължаването на мярката. Продължава издирването на атентатора от новогодишната нощ.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:22, 04.01.2017
Чете се за: 00:47 мин.
По света

До 19 април Турция ще бъде в извънредно положение. То беше въведено след опита за преврат през юли миналата година, през октомври беше удължено и трябва да изтече на 19 януари.

Извънредното положение дава допълнителни правомощия на правителството - една от които е да приема нови закони.

По време на заседанието на парламента турският вицепремиер заяви, че посланията на терористите са ясни.

Нуман Куртулмуш, вицепремиер на Турция: Едно от посланията им е: Ще продължим да създаваме проблеми и през 2017-та година. Но нашият отговор е ясен. За нас няма значение от коя организация са, кой ги подкрепя и какви са мотивите им. Ние сме решени да се борим срещу всички терористични организации през 2017-та и ще се борим до край.

В Турция вече има задържани 16 души във връзка с атентата в нощния клуб. Следите на атентатора, обаче, се губят. Турските медии разпространиха видео с нападателя, заснето от охранителни камери миналия месец на автобусна гара в град Коня.

Турската агенция Доган съобщи, че атентаторът пристигнал със семейството си от Сирия в Коня в края на ноември. По-късно се преместил в Истанбул.

След нападението в нощния клуб, съпругата на издирвания терорист била задържана в Коня. Тя отрича да е знаела за плановете на съпруга си. Твърди се, че разбрала за атентата от телевизията.

Според разследващите нападателят е познавал много добре заведението. Познавал е всички изходи, включително три тайни врати, които били известни само на персонала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Републиканците вече са мнозинство в Конгреса на САЩ
Републиканците вече са мнозинство в Конгреса на САЩ
Симеон Дянков вече не е издирван от прокуратурата
Симеон Дянков вече не е издирван от прокуратурата