НОВИНИ

Турция наложи санкции на Холандия

Анкара спира всички политически обсъждания на високо ниво с Хага и затваря въздушното си пространство за холандски дипломати. Според германският вестник Билд, турските власти имат намерение да проведат още агитационни митинги в Германия до края на март. Споменават се градовете Берлин, Щутгарт и Хамбург. След холандските власти, австрийският канцлер Кристиан Керн също потвърди желанието си да спре предизборни акции на турски политици.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:53, 14.03.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Австрийският канцлер смята, че турският президент Ердоган залага съзнателно на провокацията, затова е необходимо да се забранят предизборните изяви на турските политици в Австрия.

Кристиан Керн, канцлер на Австрия: След картината, която видяхме от Ротердам, ескалацията, не искаме да видим подобно нещо тук и ще опитаме да го предотвратим от съображения за обществената сигурност.

Турция наложи санкции на Холнадия заради забраната турски политици да агитират за предстоящия референдум в холандски градове.

Нуман Куртулмуш, вицепремиер на Турция: От днес спираме разрешенията за полети на самолети, с които пътуват холандски официални представители. Забраната не важи за холандски граждани. Ограничението е за холандски дипломати и пратеници, които идват в Турция или използват турското въздушно пространство за официални визити.

Холандският премиер Марк Рюте заяви, че санкциите не са "толкова зле", но и че са неуместни. Дясноцентристът Рюте може да загуби половината от депутатските си места на изборите утре заради очакван по-голям успех за антиислямската партия на Герт Вилдерс.

Директните холандски инвестиции в Турция са близо 22 милиарда долара и това прави Холандия най-големият чужд инвеститор в страната. Наблюдатели не очакват конфликтът около забранената агитация да има сериозни икономически последици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фирмите могат да забраняват носенето на забрадка на работното място
Фирмите могат да забраняват носенето на забрадка на работното място
Близо 200 стари автомобила са премахнати от улиците на Русе
Близо 200 стари автомобила са премахнати от улиците на Русе