НОВИНИ

ВАС разпореди машинно гласуване да има навсякъде

Върховният административен съд отмени решението машинно гласуване да има само в 500 секции на предстоящия предсрочен вот. Това съобщиха от съда. Решението е окончателно.

bnt avatar logo
от БТА
10:39, 01.02.2017 (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Така на 26 март във всяка една секция трябва да има освен бюлетини и машина за гласуване.

Делото започна по жалба на "Нова република".

"След като ВАС е взел такова решение, ЦИК ще се съобрази, но има много трудности, които трябва да се преодолеят и които комисията тепърва ще обсъжда", заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Повечето трудности са свързани с твърде кратките срокове, в които трябва да се осигури тази възможност на българските избиратели да гласуват, посочи Томов. Той изрази мнение, че има секции, за които това е технически невъзможно или много сложно, като подвижните избирателни секции и секциите в чужбина.

"Въпросът е тежък и сложен, би трябвало в тази ситуация и правителството да коригира бюджета за изборите, няма и никакво време", смята говорителят на ЦИК.

Според него е необходим обществен дебат, защото това е проблем, който не е само на ЦИК, и отговорните институции в България да положат някакви съвместни усилия да се реши този казус.


Реалистично ли е да се случи машинното гласуване на тези избори и какви ще са последствията, ако решението за машинно гласуване не бъде спазено - вижте коментара на политолога Димитър Димитров!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обстановката на граничен пункт Кулата е спокойна
Обстановката на граничен пункт Кулата е спокойна
Цветан Цветанов проведе серия работни срещи във Вашингтон
Цветан Цветанов проведе серия работни срещи във Вашингтон