НОВИНИ

Вот на недоверие в Атина забавя подписването на договора със Скопие

Македонското правителство получи ключова подкрепа - от Германия, за договора с Гърция за името. Берлин призова и самите македонци да го приемат и обеща подкрепа за присъединяването на страната им в ЕС и НАТО. А в гръцкия парламент,- веднага след приемането на първата рестриктивна финансова рамка след края на спасителната кредитна програма - заради договора със Скопие, започнаха дебати за вот на недоверие на правителството на Алексис Ципрас.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:13, 14.06.2018
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Искането за вот на недоверие е на опозиционната партия "Нова демокрация". Според правилника на гръцкия парламент дебатите трябва да продължат 3 дни и за това най-вероятно ще бъде отложено подписването на договора, което се очакваше да е в събота. Лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис декларира, че е негов дълг да се опита да попречи това да се случи.

Кириакос Мицотакис, лидер на партия "Нова демокрация": "Договорът Ципрас-Заев е лош договор. Признаването на македонски език и македонска идентичност представлява
неприемливо национално отстъпление."

Премиерът Ципрас обаче е сигурен, че коалиционните му партньори - националистите "Независими гърци", ще подкрепят правителството му, въпреки че са против договора със Скопие.

Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: "Това е добре дошло за правителството ми. Много ценен подарък ми правите в този критичен момент - възможност дебатите да покажат кой, кога и кои държавни интереси е предал."

През следващите два дни се очакват масови протести пред парламента в Атина. А на антиправителствен митинг снощи пред парламента в Скопие срещу полицаите хвърчаха димки, камъни и бутилки. Арестувани бяха 10 души. Днес външният министър Никола Димитров получи в Берлин подкрепата на Германия.

Хайко Маас, министър на външните работи на Германия: "Храня голямо уважение заради факта, че най-накрая е постигнато решение на този много труден проблем, който предизвиква много емоции и в двете страни. Надявам се и вашият народ да оцени така нещата. Това е в интерес на цялата страна, защото в края на краищата става въпрос за бъдещето ѝ."

Димитров повтори позицията на правителството си - че президентът Иванов не бива да се опитва да осуетява договора с Атина.

Никола Димитров, министър на външните работи на Република Македония: "Мисля, че е най-отговорно и правителството, което е готово да се изправи пред политическата си отговорност, давайки шанс на гражданите да се произнесат, и парламентът, и президентът не бива да препречват пътя и да подменят волята на гражданите."

Пред македонската агенция МИА еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан сподели, че има добро предчувствие, че в края на месеца Скопие ще разбере кога ще започне преговори за членство в Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интеграцията на ромите скара депутатите
Интеграцията на ромите скара депутатите
С бляскава церемония откриха Световното първенство по футбол в Русия
С бляскава церемония откриха Световното първенство по футбол в Русия